Har fantastiskt julpynt – för att hedra sin fru

Uppdaterad 2020-12-10 | Publicerad 2020-12-09

Människor vallfärdar till huset med den fantastiska julbelysningen i Fullersta i Huddinge.

Bo Larssen, 67, har pyntat sin trädgård för att hedra sin frus minne.

– Det är ju glädjen jag vill sprida. Alla människor vill väl glädja andra människor. Jag tycker det är något medmänskligt som ligger djupt i oss. Så det är den känslan jag känner, säger Bo.

Det julpyntade huset lockar många besökare. Äldre och familjer med små barn går runt och tittar på belysningen. Bilar saktar ned när de kör förbi. Och många tar bilder eller filmar tomtar, renar och neonvattnet. Lamporna lyser upp tillvaron lite extra i den mörka decembermånaden.

– Extra viktigt är det nu under den mörka årstiden att lysa upp tillvaron lite extra och även nu när pandemin gör att vi inte kan leva som normalt. Ju fler människor som kommer hit desto fler människor blir glada, säger han.

Bo Larssens trädgård med all julbelysning.

Hedrar sin fru

Julsmyckningen är inte bara vacker. Den har en mening också. Att smycka trädgården med lampor några veckor innan juletid var ett gemensamt projekt som Bo startade med sin fru.

– Min fru gick bort 2019. Det var den värsta kris jag gått igenom. Så det var ett sätt att bearbeta det här för mig. Jag ville göra den här installationen för henne, säger han.

Bo: ”Att se ett enda barns strålande ögon så är varenda sekund värt det arbete jag lägger ned.”

Julen ska vara harmonisk

Målet är inte att ha så många lampor som möjligt. Tanken är att det ska finnas en mening med varje julpynt som han tar fram. Och det ska vara lugnt och harmoniskt. Därför finns det inga blinkande lampor.

– Det är det julen handlar om. Lugn och harmoni, säger Bo.

Bosse Larssen har smyckat sitt julhus på Blästervägen i Fullersta i år igen, det har blivit en kär tradition för många Huddingebor. 

Många nyfikna kommer dit

Och julpyntet är populärt. Uppskattningsvis var drygt hundra personer där och beundrade julbelysningen under den knappa timme som Aftonbladet var på plats utanför huset. Bo förvarnade grannarna om att han skulle julpynta även i år, och har bara fått positiv respons från grannarna.

– Det är ju fantastiskt att Bosse orkar hålla på och köra år efter år och glädja alla oss andra, säger Thomas Hugosson, 64.

– Jag tycker det är jättefint. Det har blivit som en tradition här att gå och titta på det här varje år, säger Nellie Brandin Hägglund, 16 år.

Många barn kommer till huset och tittar länge på all julbelysning. De kan också lämna brev till tomten, som bor i garaget. Och på ett annat ställe får barnen hämta en saga som Bo skrivit.

– Alla som kommer hit verkar bli så glada och jag tycker också att det är jättefint, säger Gösta, 9 år.

– Min favorit är svanarna och vattnet, säger Aggie, 11 år.

– Jag tycker att det är väldigt fint och man blir glad av det, säger Julia, 12 år.

– Jag tycker det är väldigt häftigt och coolt, säger Klara Andrée Nyberg, 16 år.

– Kommer du att säga till era föräldrar att köpa mer nu?

– Ja, lite mer skulle vi vilja ha hemma, säger Klara med ett skratt.

Aggie, 11, Gösta, 9 och Julia, 12 tittade på juldekorationerna.

Börjar pynta på hösten

Det kostar 30 kronor per dygn att lysa upp allt men Bo drar ner värmen i garaget och i två rum i huset för att kompensera energiåtgången. När led-lamporna kom 2013 så blev det billigare och dessutom håller de längre.

– Men en jultomte och renarna har den äldre belysningen. De ger ett annat sken, så de är jag väldigt rädd om. De med led-lampor tror jag jag måste byta ut först när jag är 123 år eller något sådant där, säger Bo och skrattar.

När börjar du längta efter att sätta upp lamporna?

– På sommaren funderar jag lite på hur jag ska göra. Men när hösten kommer och jag ska sätta igång så tänker jag: ”Vad har jag gett mig in på”, säger han och ler.

– Men efter några veckor finns alla lampor här och det räcker med att se ett enda barns strålande ögon så är varenda sekund värt det arbete jag lägger ned.