Deltavarianten sprids i Australien – Sydney stänger ner

Publicerad 2021-06-26

Australien bromsade smittspridningen med hårda restriktioner.
Israel med rekordsnabb massvaccinering.
Nu har båda länderna drabbats av bakslag när deltaviruset sprids.
Sydney stängs ner och i Israel återinförs munskyddstvång.

Följ ämnen
Israel

Australien och Israel inför nya restriktioner efter att fler fall av deltavarianten upptäckts i länderna.

Båda Australien och Israel har lyckats bromsa smittspridningen kraftigt under 2021, men nu inför båda länderna nya restriktioner igen.

I Australien har 71 nya fall av deltavarianten upptäckts i de centrala delarna av södra Sydney, och staden blixtstänger nu de drabbade områdena. Det innebär bland annat att invånarna enbart får lämna sina hem om de måste utföra nödvändiga ärenden, som exempelvis handla mat eller uppsöka vård, rapporterar Reuters. Invånarna får inte heller lämna staden så länge restriktionerna gäller.

– Detta är förmodligen den mest skrämmande perioden som New South Wales har gått igenom sedan pandemin började, säger ​Gladys Berejiklian, ledare för staten New South Wales, om det nya utbrottet.

De nya restriktionerna gäller från midnatt på fredagen och en vecka framåt, till den 2 juli.

Gladys Berejiklian

Strikta restriktioner och stängda landsgränser – men långsam vaccinering

Australien har haft relativt få fall av coronaviruset sedan pandemin startade. Bara drygt 30 000 personer har hittills konstaterats smittade, trots omfattande testning.

Förutom vid trängande fall har landets nationella gränser varit stängda mot omvärlden sedan pandemin bröt ut. Samtidigt har ett flertal australienska städer haft strikta restriktioner under det senaste året, och myndigheterna har agerat blixtsnabbt när nya virusfall har upptäckts.

Samtidigt går det trögt med vaccineringen i Australien. En undersökning som Sydney Morning Herald gjort visar att endast tre procent av landets befolkning är helt vaccinerade. Omkring 23 procent har fått en dos.

Landets mål är att alla vuxna ska ha blivit erbjudna sin första dos innan året är slut, men experter befarar att den låga vaccinationstakten kommer leda till fler virusutbrott.

– Många akademiker och hälsoexperter har larmat myndigheterna om att det kommer bli nya utbrott så länge befolkningen inte har vaccinerats. Karantänsystemet är mycket bra, men det är inte lösningen, det är vaccinet, säger Abrar Chugtai, epidemiolog vid University of New South Wales, till VG.

”Lade alla ägg i en korg”

Han riktar också kritik mot landets långsamma vaccineringstakt.

– Australien har gjort ett riktigt bra jobb med att kontrollera pandemin, men de har verkligen gjort ett dåligt jobb med vaccinationen. De borde ha vaccinerat cirka 45-50 procent av befolkningen vid denna tidpunkt, vilket också var planen. Nu handlar det om mindre än fyra procent som är fullt vaccinerade, säger Chugtai.

Den långsamma takten förklaras med att Australien satsat allt på Astra Zenecas vaccin. Endast personer över 60 år får ta Astravaccinet i landet.

– Myndigheterna lade alla sina ägg i en korg, men något gick väldigt, väldigt fel, säger Chugtai.

Landet har även köpt in Pfizers vaccin, som alla mellan 40 och 49 år nu kan boka in sig för. Men de riktigt stora leveranserna med Pfizers vaccin väntas dröja till det tredje och fjärde kvartalet i år.

Israels nytillträdde premiärminister Naftali Bennett.

Nya fall trots massvaccinering

Även Israel lämnade besked om nya restriktioner på fredagen, rapporterar AFP. Landet har jobbat hårt med att massvaccinera sin vuxna befolkning, och i maj lättade landet på sina restriktioner.

Men trots att landet vaccinerat i princip hela sin vuxna befolkning ökar nu smittan i landet igen. Smittoutbrotten kan framför allt spåras till skolor i två israeliska städer. Hundratals personer har nu satts i karantän och från och med fredagen gäller krav på munskydd inomhus.

The New York Times skriver att israeliska myndigheter är rädda för att restriktionerna lättades för snabbt. Landets experter tror också att utländska resenärer kan ha tagit med sig smittan in i landet, och att det är den mer smittsamma deltavarianten som nu ligger bakom de nya utbrotten.

Förutom att varianten är mer smittsam, tror experter att den även kan smitta personer som bara fått en vaccindos.

Däremot menar experterna att det inte behöver finnas någon större oro för just deltavarianten. Om man vaccinerats med två doser bör risken för smitta vara låg, och landets dödstal ligger fortfarande på i princip noll.