Dödade kvinnor

Mördades på öppen gata – mannen såg demoner

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

40-åriga Aline Rivuzumwami mördades mitt på öppen gata.

Den åtalade mannen, som var hennes vän, säger sig ha sett demoner i Aline.

– Han uppger att han var tvungen att få ut dem, säger vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström.

Strax efter ett på dagen lördagen den 17 april i år började samtal efter samtal komma till 112.

Flera boende i Alvesta ringer desperat och ber polis och ambulans att komma snabbt. Mitt på öppen gata har de sett en man attackera en kvinna med sparkar, slag och hopp. Han går sedan upp till sin lägenhet och hämtar en kniv.

– Hon är jätteblodig. Hon ligger på marken. Kom hit kvickt nu, ropar en av de boende.

Mordet på Aline gick snabbt och verkar ha varit en stundens ingivelse.

Hon och den nu mordåtalade 38-åringen, som var vänner med varandra, promenerade tillsammans mot Järnvägsgatan i Alvesta där de skulle kolla på Netflix hemma hos mannen. Då gick han plötsligt till attack.

Aline Rivuzumwami mördades i Alvesta. Hon var mamma till en dotter.

”Hade demoner i sig”

Han slog och sparkade mot Aline men framförallt högg och skar han henne med en kniv över halsen. Det var det våldet som dödade henne.

Efteråt lät han sig lugnt gripas av polis.

Vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström säger att motivet till händelsen är svårt att förstå.

– Mannen och kvinnan har haft någon typ av relation men det verkar inte ha varit någon etablerad parrelation, de har umgåtts till och från. Vad som hände vid det här tillfället vet vi inte mer än det han säger, att han fick upplevelsen att kvinnan hade demoner i sig och att han var tvungen att få ut dem.

Ingenting tyder på att Aline var rädd för mannen innan. De hade ofta kontakt och den här lördagen hade de hörts på telefonen innan de möttes upp. Mannen har heller inte varit känd vare sig av psykiatrin eller polisen innan.

– Man får intrycket att det var som en plötslig ingivelse, säger Lise-Lotte Norström.

Mordet bevittnades av flera förbipasserande. Några försökte stoppa mannens attack men han var enligt åtalet helt inriktad på Aline.

– Mitt intryck är att det endast var den här kvinnan han var ute efter.

När mannen greps var hans skor blodiga.
Mordvapnet som användes.

”Ingenting emot henne”

Den åtalade mannen är från Mali där tron på demoner är utbredd, något han själv berättar om i förhör.

– Jag hade inte uppsåt att slå henne min väninna men jag ville slå hennes demoner. Jag hade ingenting emot henne och hon hade inget emot mig. Problemen var bara i paranormalvärlden, inte i den normala världen, säger han i förhör.

Han uppger även där att han förföljts av demoner sedan han var barn.

– De (demonerna) har fått mina kollegor hata mig på arbetsplatsen och mina projekt lyckas inte, de torterar mig, fysiskt och andligen, det är det som är deras mål. Man försöker döda mig lite i taget, det är det som är målet.

38-åringen genomgår just nu en stor rättspsykiatrisk undersökning då den lilla sinnesundersökningen visat att allvarlig psykisk störning kan misstänkas.

Polisen på plats i Alvesta den 17 april i år.

Började komma tillbaka

Oavsett vad mannen får för påföljd, fängelse eller rättspsykiatrisk vård, så yrkar åklagaren på att han efter avtjänad dom ska utvisas på livstid.

– Han har bott en längre tid i Sverige men jag menar att det finns grund att utvisa honom då brottet är så allvarligt.

Aline, som hade en dotter, jobbade tidigare som undersköterska på äldreboende i Alvesta. De senaste åren var hon sjukskriven på grund av dåligt psykiskt mående.

Men allting var på väg åt rätt håll för henne. Hon hade två år innan mordet börjat må mycket bättre uppger både hennes familj och andra i förhör.

– Det är så fruktansvärt tragiskt att hennes liv skulle sluta så här. Hon mådde mycket bättre och hade börja träna på gym tre gånger i veckan. Hon pratade också om att börja jobba igen, har hennes ex-sambo tidigare berättat för Aftonbladet.

Rättegången inleds den 9 juli.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade kvinnor

Alvesta

Mord

Mali