Då räknar Region Uppsala med att 65-plussarna vaccinerats

Publicerad 2021-04-01

Förra veckans besked om Astravaccinet kommer onekligen att påverka vaccinationstakten runt om i landet.

I Uppsala räknar regionen med att ge 16 000 personer över 65 år vaccinet under den närmsta månaden.

– Det motsvarar en hel ålderskvot på fem år, säger regionens chefsläkare Erik Sköldenberg.

”Vi kommer att ge allt vaccin vi får så snabbt som möjligt till medborgarna. Det är det vi kan lova”, säger chefsläkaren Erik Sköldenberg.

Från och med nästa vecka kommer personer att vaccineras med Astra Zenecas vaccin i Uppsala län igen. Sen Folkhälsomyndigheten pausade användningen av vaccinet efter larm om allvarliga biverkningar för två veckor sen har regionen sparat 5 000 doser i väntan på nya besked. Det som sen kom förra torsdagen, om att personer som är 65 år och äldre kan få vaccinet, kommer att påverka vaccinationstaken i hög grad under de närmsta veckorna. 

– Vi kommer att få fler leveranser nästa och nästnästa vecka, så vi kommer faktiskt kunna ge nästan 16 000 doser med Astravaccinet under den kommande tre- till fyra -veckorsperioden. Och det är ganska mycket. Det motsvarar en hel ålderskvot på fem år, säger Erik Sköldenberg, chefsläkare vid Region Uppsala, och fortsätter:

– Man kan säga att det gjort att vi kommer att komma fram snabbare i vaccinationstaken än om vi inte haft dem. En och en halv vecka har vi vunnit på det, på totalen. Så det är ett väldigt positivt besked.

Osäkert när fas 4 startar

Hittills har närmare 38 500 personer vaccinerats i Uppsala län, enligt regionens senaste statistik, och i princip alla som är 80 år och äldre har antingen fått sin första dos eller kallelse, enligt Sköldenberg. 

– Det finns några enstaka som får kallelserna i dagarna här, men nästa vecka kommer alla ha fått sina kallelser, säger han. 

Regionen håller även på att kalla de som är 75 år och uppåt just nu och räknar med att alla som fyllt 65 år fått en första dos i mitten av maj.

Efter det så kommer personer med LSS att vaccineras, följt av sjukvårdspersonal. Över 15 personer som jobbar inom vård och omsorg hann dock vaccinerades innan Folkhälsomyndigheten gick ut med nya direktiv om att de äldsta ska vara först på tur för några veckor sen.

När fas 3 och 4 kan dra igång är fortfarande osäkert. Men så som det ser ut nu så kommer personer i fas 4, det vill säga personer över 18 år och som inte tillhör någon riskgrupp att börja vaccineras i slutet av maj eller början av juni i Region Uppsala, och personer i fas 3 ett par veckor innan dess. 

– Vi måste hela tiden gardera oss för vaccintillgången. Men det är så det ser ut nu, säger Sköldenberg.

Strul under massvaccinationen

På grund av osäkerheten har regionen tagit bort vaccinationsprognosen som tidigare legat ute på dess hemsida, vilket flera läsare som hört av sig till Aftonbladet reagerat på. 

– Det blev nästan ett heltidsjobb att bara försöka uppdatera prognosen för det kom nya besked nästan varje dag som påverkade den. Vi har sagt att alla 65-plussare ska ha vaccinerats med en första dos i mitten på maj, men det är ungefär det som vi vågar säga med större säkerhet nu eftersom det är så långt som vi ser en säker vaccinprognos. Vi kan göra större prognoser, men då behöver vi ändra dem veckan efter, säger Sköldenberg.

Under de senaste veckorna har 3–4 procent uteblivit eller avböjt att ta vaccinet, vilket är en bra siffra anser läkaren.

– Det tyder på att man har ett stort förtroende för vaccinet och har längtat efter det.

Under den första veckan så missade dock omkring hundra personer sina vaccinationstider på grund av strul från regionen sida.

– Kallelserna gick ut lite i senaste laget och sen så upptäckte vi också att de gått ut med B-post. Inte förstahandspost, säger Sköldenberg.

Han säger även att det uppstått en del andra problem, men att det på det stora hela har rullat på bra och att de tidigare problemen lösts.

– Nu flyter det på som det ska, säger han.

Ungefär 90 000 personer ingår i gruppen 65+ och hittills har nästan hälften av dem antingen fått sin första dos eller kallelse och regionen hoppas att de ska vara helt immuna mot viruset i mitten av juli.