Indiska gåtan som gäckar forskarna: Finns inget mirakel

Publicerad 2021-02-27

Är pandemin på väg att nå sitt slut i Indien?

Den frågan ställer sig nu experter efter att döds- och smittotalen drastiskt minskar.

Samtidigt är vissa skeptiska till att landet skulle utgöra något undantag.

– Det finns inget mirakel här, säger virologen Shahid Jameel till BBC.

Indien har hittills över 11 miljoner konstaterade fall av covid-19 – näst flest i världen efter USA.

Samtidigt har över 156 000 personer konstaterats döda på grund av sjukdomen.

Men sett till antalet dödsfall räknat per miljon människor ligger Indien mycket lägre än exempelvis Europa och Nordamerika, skriver BBC:s Indienkorrespondenten Soutik Biswas som studerat landets smittspridning närmare.

Gäckar experterna

Trots att Indien tidigare såg ut att passera USA, så verkar den negativa trenden i det miljardbefolkade landet nu vara på väg att vända.

Men varför gäckar experterna.

Järnvägsarbetare i Mumbai testas för Covid-19. Landet har hittills över 11 miljoner konstaterade fall av covid-19 – näst flest i världen efter USA.

I början av februari noterade Indien omkring 10 000 fall om dagen medan genomsnittet för dagliga dödsfall under en 7-dagarsperiod hamnade under 100 personer.

Samtidigt rapporterade mer än hälften av landets stater inte några dödsfall alls från covid, däribland mångmiljonstaden Delhi som tidigare varit ett centrum för smittspridning, men som för första gången på tio månader inte hade ett enda dödsfall.

”Inget mirakel här”

Men trots de positiva siffrorna menar virologen Shahid Jameel att coronapandemin, likt tidigare pandemier, tenderar att både öka och minska i kraft, och att Indien inte är något undantag.

– Det finns inget mirakel här, säger han till BBC, och nämner att även Indien, likt övriga världen, haft en hög dödlighet bland invånare över 65 år som lever i tätbefolkade städer.

Invånare i staden Jammu i norra Indien.

Inte heller Bhramar Mukherjee, professor i epidemiologi vid University of Michigan, vet varför Indien verkar ha vänt trenden.

– Vi har fortfarande inga orsakssamband. Däremot vet vi att Indien som nation är långt ifrån att uppnå flockimmunitet, säger hon till BBC.

Lapptäcke av smitta

Det spekuleras i olika teorier varför landet upplever sjunkande smitto- och dödstal.

Bland annat beskrivs smittspridningen i landet som ett lapptäcke, där pandemin ökat och avtagit vid olika tidpunkter i olika delar av det enorma landet.

Fler människor har exempelvis smittats på grund av trångboddhet i städerna än i mindre städer och byar.

– Min gissning är att exponeringen för infektionen är mycket högre än vad undersökningarna visar. Man borde heller inte titta på Indien som ett helt land. I vissa städer som Delhi, Mumbai, Pune och Bangalore har upp till 60 procent av invånarna haft antikroppar mot viruset. Så allt är väldigt ojämnt, säger Shahid Jameel.

Kan ha nått en tröskel

En annan förklaring är att man missat att registrera flera fall på grund av att ett stort antal smittade personer inte har haft några symtom alternativt en väldigt mild infektion.

– Om vi ​​har haft ett enormt antal mycket milda eller asymptomatiska fall, så kanske vi redan har nått en tröskel för flockimmunitet. Men om så är fallet så måste vi fortfarande förklara varför så många indiska fall har varit så milda, menar Partha Mukhopadhyay vid Delhis Center for Policy Research.

Testning för covid i Bangalore i Indien.

Det finns också misstankar om att flera dödsfall inte registrerats, då det sedan tidigare finns ett stort mörkertal gällande dödsfall i Indien generellt.

Samtidigt kan den tidiga nedstängning av landet i slutet på mars ha spelat in, då det kan ha förhindrat en del av spridningen.

Bristande hygien

Även användningen av munskydd och fysisk distansering, samt skol- och arbetsplatsnedstängningar tros ha bidragit till en minska smittspridning över landet.

Forskare menar även att den relativt unga befolkningen samt att en stor del av befolkningen bor och arbetar på landsbygden har varit bidragande orsaker.

Andra mer ifrågasatta teorier handlar om genetik eller den redan bristfälliga hygienen på vissa håll, vilket somliga menar redan från barndomen kan ha gett delar av befolkningen ett stabilare immunförsvar mot just covid-19.

Fruktar monsunsäsongen

Men om Indien lyckats undgå en andra eller kanske till och med tredje våg är enligt experterna ännu för tidigt att svara på.

Vissa fruktar att landet står inför en kommande våg i samband med regnperioden som infaller i början av juni och markerar starten för landets influensasäsong.

– Början av den kommande monsunsäsongen kommer att bli kritisk. Vi kan bara göra en korrekt bedömning om pandemin verkligen har gått i rätt riktning efter att säsongen är över, säger en anonym epidemiolog till BBC.

Trångt på stranden i Mumbai.

Mutationer kan ta över

Samtidigt spås den allt snabbare spridningen av mutationer, som den brittiska, sydafrikanska och brasilianska, ställa landet på prov då ett stort antal invånare troligtvis ännu inte har smittats.

Därmed kan de muterade virusen skapa nya, och kanske allvarligare, utbrott i områden som tidigare varit förskonade.

Det är även oklart hur pass stor spridning de nya mutationerna har i landet i nuläget.

Sekvensering pågår men i alltför liten skala anser Shahid Jameel:

– Detta kan störa alla våra beräkningar. Vi måste vara mycket vaksamma, och våra laboratorier bör skala upp arbetet för förhindra detta.


13 miljoner i jackpott – missa inte expertens
stryktips