Valgeneral utesluter fusk med poströster

Publicerad 2020-10-27

BROWARD, FLORIDA. Valkommissionens chef är republikan och han är tillsatt av en republikansk guvernör.

Men han avvisar president Trumps påståenden om att poströster ökar risken för fusk.

– Den som hävdar det pratar i nattmössan.

Peter Antonacci är ingen vän av mellanmjölk. Här är det raka puckar och bestämda uppfattningar som gäller när vi sitter ner i valhögkvarterets fikarum för en lektion i hur han kan garantera att valet i åtminstone Florida kommer att gå rättvist till.

Olika delstater har olika valsystem och han vill inte uttala sig om de övriga. Men Florida är definitivt en av de viktigaste vågmästarstaterna. Det är sällan som den som vinner här inte blir landets president.

Peter Antoniacci är valkommissionens chef i Broward County.

Antonacci är högste chef över valprocessen i Broward County, Floridas näst största valdistrikt efter Miami-Dade. Det var här som allting gick åt skogen år 2000 i presidentvalet mellan Al Gore och George W Bush.

En olycklig kombination av omständigheter ledde till att resultatet ifrågasattes och alla röster fick räknas om för hand. En juridisk strid pågick under tre veckor innan Högsta domstolen gav Bush segern med den ursprungliga marginalen på 537 röster i hela Florida.

Lätt tillbakalutad i stolen och med de ljusblå skjortärmarna uppkavlade garanterar han att något liknande inte kommer att upprepas i årets presidentval.

– Sedan dess har det skett dramatiska förändringar. Valsystemet styrs numera centralt för hela delstaten utan möjlighet till lokala tolkningar i valdisitrikten.

Röstningsmaskinerna är utbytta. Det finns en central databas där alla delstatens väljare är registrerade och som uppdateras vartannat år. Alla som vill kan poströsta utan att ange något särskilt skäl. Men de måste begära en poströstsedel.

Kan inte hackas

Men, undrar jag, går det inte på något sätt att fuska med poströsterna?

Valchefen lutar sig fram med ett bestämt ansiktsuttryck och svarar med ett enda ord.

– Nej.

Sedan ber han oss följa med in i hjärtat av verksamheten. De låsta dörrarna öppnar han med ett passerkort fastsatt i en anordning i byxlinningen.

Korridorerna i valhögkvarteret sträcker sig långa.

Lokalerna är gigantiska. Vi passerar rader av valmaskiner som dagen före valet ska köras ut till de olika vallokalerna. Vi får komma in i rummet där de supersnabba räkningsmaskinerna står i mångdubbla rader.

Antonacci pekar mot en stor svart "låda" i ena hörnet av lokalen.

– Det där är servern där alla resultaten lagras. Den är inte ansluten till internet och går inte att hacka.

I nästa rum sitter ett 20-tal personer och sprättar upp kuvert med poströster. Valsedlarna är i A4-format och flera sidor långa. Presidentvalet är överst på valsedeln men det finns många fler val som väljarna ska avgöra. Därför tar det en stund för den som vill rösta på valdagen och står i valbåset.

I nästa rum sitter en annan grupp människor och granskar namnteckningarna på inskickade poströster.

Unik datakod

– Våra maskiner klarar av att verifiera över 99 procent av namnteckningarna men de övriga granskas för hand. Om en röst underkänns på grund av att namnteckningen inte matchar så underrättar vi väljaren per mejl eller telefon så de har chans att rätta till felet. Detsamma om namnteckningen saknas.

I USA måste alla registrera sig före valet för att få rösta. När man registrerar sig sparas namnteckningen för senare verifikation. Detta eftersom USA inte har ett nationellt folkbokföringssystem som Sverige där valängden hela tiden kan uppdateras automatiskt.

I nästa rum sorterar en maskin inkomna poströster. Varje kuvert har en unik datakod på baksidan och varje röstsedel fotograferas elektroniskt. En registrering sker både när valsedeln skickas ut och när den kommer in. Sedan kan väljaren gå in på en app och se att hens valsedel mottagits och räknats av valförättarna.

– Här i Florida räknar vi alla poströster så fort de kommer in. Det är obegripligt att inte alla delstater gör det. Då skulle resultatet vara helt klart redan på valdagen.

Resultatet så här långt ligger i den svarta servern.

– Men jag kan inte berätta hur ställningen är för då måste jag skjutas.

Antonacci skrattar högt för att markera att det sista var ett skämt.

Vid en bemannad station i entrén tas fysiska poströster emot.

Misstänksamma väljare

Det hindrar inte att många väljare är misstänksamma. De vill gärna komma personligen och lämna in sin poströst. Vilket de kan göra vid högkvarteret i Broward. Bil efter bil kör fram till en bemannad station vid entrén där en valförrättare tar emot och registrerar röstsedeln.

Maureen White, en kvinna i en suv, har precis lämnat sin röst.

– Jag vill inte vänta till valdagen, förklarar hon. Då brukar det vara så långa köer. Samtidigt vill jag lämna min röst personligen så att jag är säker på at den verkligen blir räknad.

Maureen White vill undvika köerna på valdagen och röstar redan nu.

I år tycker hon det är extra viktigt.

– Vi måste få ut lögnaren och bedragaren som sitter i Vita huset, säger hon med upprörd stämma. De senaste fyra åren har varit smärtsamma. Särskilt för oss svarta.

Det är inte så att hon tror att Biden kan uträtta underverk. Men Trumps namn vill hon inte ens ta i sin mun.

– Vi måste få ut honom. Han är inte bra för någon. Det spelar ingen roll om den som kommer i stället är vit, svart eller rosa. Bara han försvinner.

I år har 50 procent fler väljare än normalt begärt att få poströsta i Florida. Antonucci ser inga som helst problem med det.

Extremt jämt

– Den som påstår att poströstning inte är lika säkert som att rösta på plats vet inte vad han talar om.

Samtidigt tycker han det är bra att ett valresultat kan ifrågasättas.

– I en demokrati måste det finnas en mekanism för att överklaga. Det finns alltid folk som försöker "stjäla" ett val om de kan.

I Florida sker automatiskt en omräkning om differensen mellan de två presidentkandidaterna är en halv procent eller mindre.

I Florida är det alltid extremt jämt.

– Saker kan gå fel på valnatten men ingenting som inte går att fixa, slår Antonacci fast.

PODD USA-valet: Kan man lita på mätningarna?

Aftonbladet Daily med experten Karin Nelsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen