Forskarnas krav: Låt alla med fetma gå före i vaccinationskön

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Människor som lider av extrem fetma har en prioriterad plats i pandemins vaccinationskö.

Men nu tycker experterna Per Svensson och Joanna Uddén Hemmingsson att även de som har ”vanlig fetma” borde få gå före i kön.

– Fetma är en riskfaktor som alla de andra, och den är ju lika stark som diabetes, säger Per Svensson till Vetenskapsradion.

Drygt 2,3 miljoner vaccindoser mot covid-19 har delats ut i Sverige. Hittills är det främst äldre människor som har fått sina sprutor men nu börjar det bli dags för vaccineringen att storskaligt gå in i sin tredje fas, där bland annat yngre i riskgrupp räknas in.

Människor som lider av extrem fetma, alltså människor som har ett BMI över 40, anses vara i riskrupp och har därför en prioriterad plats i vaccinationskön.

Fler personer med fetma borde räknas in i fas 3, anser forskare, och därmed få vaccin före resten av befolkningen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Fler personer med fetma borde räknas in i fas 3, anser forskare, och därmed få vaccin före resten av befolkningen.

”Vanligt fetma borde ingå”

Men Per Svensson forskare och hjärtspecialist på Karolinska institutet och Södersjukhuset i Stockholm, anser att fler feta personer borde räknas in i fas 3, enligt Vetenskapsradion.

Foto: Karolinska institutet
Forskaren Per Svensson.

– Det kan jag absolut tycka, att ”vanlig” fetma borde ingå i den gruppen, utifrån våra fynd. De talar ändå tydligt för att fetma är en riskfaktor som alla de andra, och den är ju lika stark som diabetes, säger Per Svensson i programmet.

Han har studerat 1 000 covidpatienter som har behövt respiratorvård och kommit fram till att fetma är en oberoende och tydlig riskfaktor.

Totalt har över en miljon svenskar ett BMI på 30 eller högre. Det är alltså människor som lider av ”vanlig fetma” och de borde, enligt Per Svensson, flyttas från vaccinationens fjärde fas till den tredje.

Ses inte som riktig sjukdom

Foto: Privat
Läkaren Joanna Uddén Hemmingsson.

Folkhälsomyndigheten håller däremot inte med och håller sig just nu till att bara ge människor med extrem fetma en högre prioriteringsordning i vaccinationskön.

– Vi vet att fetma inte ses som en ”riktig sjukdom” av många människor. Och jag skulle vilja nu att Folkhälsomyndigheten ställer sig över sådana fördomar och faktiskt prioriterar upp fetma så att människor med fetma blir vaccinerade i fas 3, säger Joanna Uddén Hemmingsson, läkare från Svensk förening för obesitasforskning till Vetenskapsradion.

 

PODD Corona-rapport från Polen

Aftonbladet Daily med Gabriel Stille, universitetslärare och journalist som bor i Warszawa.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE