Hög smittspridning även bland barn och unga

Erik Lindahl/TT

Publicerad 2021-04-15

Sprutor med Pfizers vaccin mot covid-19. Arkivbild.

Smittspridningen fortsätter att öka och är nu hög även bland barn och unga. Skolelever som inte har symtom, men som varit nära en smittad person bör nu testas för coronaviruset, anser Folkhälsomyndigheten.

Fallen av covid-19 bland barn och unga ökar. Få under 20 drabbas dock av allvarlig sjukdom och död, understryker Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten (FHM).

Smittspridningen i skolan återspeglas av hur den ser ut i samhället, och FHM kommer i närtid justera sin vägledning för smittspårning där man rekommenderar att även elever som inte har symtom men som varit nära en smittad ska testas.

– Det här är givetvis ett pågående uppbyggnadsarbete i regionerna, det kommer införas den närmaste tiden förhoppningsvis, säger Britta Björkholm på dagens myndighetsgemensamma presskonferens.

"Uppåtgående trend"

Förra veckan ökade smittspridningen i Sverige återigen, med omkring sju procent.

– Det är nödvändigt att vi alla hjälps åt nu, för att minska smittspridningen. Vi har en uppåtgående trend, även bland barn och unga. Jag vill därför uppmana alla att hålla avstånd och undvika sociala kontakter på fritiden. Det är det som skyddar oss mot spridning av covid-19, säger Britta Björkholm.

Även inom sjukvården och på iva beskrivs läget som allvarligt, enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Vi har den senaste veckan en ökning av antalet patienter på sjukhus utanför iva. Belastningen på slutenvården gör att många regioner igen ställt in angelägen vård.

Förhoppningen är att smittspridningen ska avta i slutet på maj som den gjorde förra året, säger Britta Björkholm.

– Luftvägsvirus beter sig så ofta, att de trivs bättre i kalla och torra miljöer och inomhusmiljöer där vi vistas längre tider, inomhus och närmare varandra. Den effekten hoppas vi avtar när våren och värmen kommer. Men samtidigt – alla behöver bidra och dra sitt strå till stacken

En femtedel fått en dos

Hittills har 2 242 459 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1 603 903 personer har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 19,6 procent av den vuxna befolkningen. 638 556 personer har fått två doser, vilket motsvarar 7,8 procent.

Ytterligare 41 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats. Därmed har totalt 13 761 smittade personer avlidit i Sverige, samtidigt som 892 480 personer har bekräftats smittade med covid-19.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Följ ämnen i artikeln