Vaccinsamordnaren: De vill behålla vaccinet själva

Uppdaterad 2021-03-13 | Publicerad 2021-03-12

I dag kom beskedet att läkemedelsjätten Astra Zeneca kommer att leverera 3,3 miljoner färre vaccindoser än utlovat. Samtidigt sitter länder med miljontals doser av Astra Zenecas vaccin som de inte vill dela med sig av.

När Aftonbladet pratar med vaccinsamordnaren Richard Bergström säger han att han hoppas att ett handelskrig går att undvika.

– USA, Indien och Storbritannien vill behålla vaccinet själva, säger han på fredagskvällen.

För cirka en månad sedan meddelade Astra Zeneca att fabriken i Belgien inte fungerade och att EU inte skulle få de utlovade doserna. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström berättar att EU pressade företaget att hitta doser på andra ställen i världen – vilket man gjorde. Totalt hittade man 9 miljoner doser i USA, Indien och Storbritannien som inte stod i de tre ländernas kontrakt.

Allt verkade vara löst, tills i går. Länderna meddelade att de inte tänkte exportera dem till EU.

– 9 miljoner doser sitter nu fast någonstans i ett kylrum. De vill behålla vaccinet själva, säger Richard Bergström.

USA kan stänga export av varor som anses viktiga för landet. Storbritannien har inte någon lagstiftning för att stoppa export, men har skrivit ett kontrakt med vaccinföretagen som tillåter landet att vägra exportera just vaccin, förklarar Bergström.

– Men vi har betalt för produkten, dessutom har de fått 3,3 miljarder kronor i stöd från EU för att kunna framställa vaccinet, och nu får vi inte hit det.

USA sitter på 30 miljoner extra doser – vägrar dela med sig

USA har för närvarande 30 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin som ännu inte är godkända, rapporterar New York Times. Först ska alla amerikaner få vaccin. Eventuellt använder man en del av doserna men förmodligen kommer man inte använda några alls. Därefter kan USA tänka sig att dela med sig av de överblivna doserna, skriver tidningen.

Bergström har läst artikeln och menar att det är problematiskt att vissa ska dela med sig medan andra ska roffa åt sig.

– Samtidigt måste man tänka långsiktigt. Det kan kännas skönt att vi får vaccin snabbt här och nu, men det är mycket annat vi är beroende av och USA har redan börjat blockera export som inte har med vaccin att göra.

– Det finns en risk att detta eskalerar. Jag hoppas att vi kan undvika handelskrig. Jag hör ju hur det finns krafter i EU som vill att vi ska ta i med hårdhandskarna – men jag tror mer på diplomati. Vi måste vara lösningsorienterade nu.

”Hårdaste slaget mot vaccineringen i Europa”

Han säger att han är upprörd över att Astra Zeneca inte levererade som man sagt - och att de hade en bra dialog med vaccinföretaget från början.

– Men det visade sig inte fungera. Det är en juridisk tvist som pågår, men vi har inte tid med det nu, vad som är rätt och fel. Det är klart att jag känner ilska över detta, men vi måste få tag på vaccindoser och jobba framåt.

Han säger att man kan dela upp vaccinhistorien i olika kapitel, där kapitel 1 är: ”Kommer det ett vaccin?”.

– Kapitel 2 är: Nu har vi ett vaccin - hur får vi det? Sedan har vi ”leveranskapitlet – en berg o dalbana”. Och det kapitlet vi är på nu är ”Världspolitiken”. Vi hade inte tänkt att vi skulle behöva vare beroende av andra länders givmildhet med EU-avtalet. Men på grund av Astra Zenecas problem står vi nu här.

Trodde du att det skulle bli såhär?

– Vi visste att det skulle bli en väg kantad av problem med leveransstörningar. Men det senaste förseningsbeskedet är nog det hårdaste slaget mot vaccineringen i Europa.


Expertens skrällar på Stryktipset – här finns tips och
andelssystem