Smittskyddsläkaren: Fortsatt allvarligt läge i Skellefteå

Publicerad 2021-03-02

Smittspridningen i Skellefteå är fortsatt hög.

Nu varnar smittskyddsläkaren i Region Västerbotten för hög belastning på sjukvården.

– Jag är fortsatt mycket orolig, det är ingen stor minskning vi ser, säger Stephan Stenmark.

I början av februari i år var Skellefteå i Västerbotten en av de platser där smittan ökade mest i landet. När Aftonbladet var på plats i staden berättade flera Skellefteåbor om sin oro inför virusutbrottet.

Och smittspridningen är fortsatt hög i Skellefteå, enligt Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

– Även om vi har något färre fall i Skellefteåområdet förra veckan än under vecka sju så är det fortsatt en mycket hög smittspridning som måste fortsätta att bromsas, säger han.

Får effekt på sjukvården

Fortsätter den höga smittspridningen riskerar trycket bli högt på sjukvården.

– Det är en av de allvarliga konsekvenserna av en hög smittspridning, man får många människor som blir allvarligt sjuka. Det är också allvarligt för att det ger en hög belastning för sjukvården, säger Stephan Stenmark.

Han tillägger att det inte är läge att koppla av.

– Jag är fortsatt mycket orolig och jag menar att den minskning som vi ser, det är ju lägre siffror, men det är ingen stor minskning. Men det är en minskning och det är klart bättre än en ökning, säger Stephan Stenmark.

Fullt på iva

De senaste veckornas smittspridning märks nu på Skellefteå lasarett.

Covid-iva har flyttats till större lokaler och personal från andra avdelningar på lasarettet har kallats in som förstärkning.

När Aftonbladet pratar med Charlotte Ericsson, intensivvårdssjuksköterska på Skellefteå lasarett, ska hon snart gå av sitt pass.

– Det har varit högt tryck på våra iva-platser hela hösten, men på grund av den ökade smittspridningen har vi fått öka med ytterligare platser, säger hon.

Enligt Region Västerbotten kan spridningen ha fått sin start vid bygget av den stora batterifabriken Northvolt. Staden har drygt 72 000 invånare och lasarettet har plats för tre covid-patienter på intensivvårdsavdelningen, med resurser för att ta emot och skicka vidare en fjärde patient till Umeå.

Nu är det fullbelagt.

– Vi tycker att det känns oroväckande med den höga smittspridningen. Det finns också en rädsla bland oss som jobbar för hur länge vi ska orka med det här, säger Charlotte Ericsson.

Charlotte Ericsson, intensivvårdssjuksköterska i Skellefteå.

Även yngre blir sjuka

Hon säger att patienterna som läggs in på iva främst är äldre personer, men inte enbart.

– Åldern varierar, de flesta är äldre, men det är absolut inte bara patienter över 65 år, säger Charlotte Ericsson.

Hon är också orolig för hur länge personalen ska orka med den höga belastningen.

– Ända sedan november har vi haft högt tryck. Vi är jättetrötta och vi har slitit länge utan att få något andrum. Vi är också människor, säger hon.

Charlotte Ericsson, intensivvårdssjuksköterska i Skellefteå.

PODD Långtidscovid

Aftonbladet Daily med Malin Nygren-Bonnier, docent och sjukgymnast vid Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen