Stängning av hem efter dödsolycka JO-anmäls

TT

Publicerad 2021-07-29

En femårig pojke som försvann från ett HVB-hem i Hagfors hittades död i en å. Hemmet stängdes sedan av Inspektionen för vård och omsorg – som nu JO-anmälts för det snabba beslutet. Arkivbild.

Den snabba stängningen av ett HVB-hem i Hagfors efter en dödsolycka har nu anmälts till Justitieombudsmannen (JO). Kritiken i anmälan riktas mot Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

HVB-hemmet stängdes tillfälligt i juni, enligt ett beslut från Ivo. Den akuta bakgrunden var att en femårig pojke lyckats rymma från hemmet, och hittades död i en närbelägen å efter några timmar.

Senare beslöt Humana, som drivit verksamheten, att stänga hemmet för gott. Men då hade barnen som bodde där redan blivit omplacerade, efter Ivos beslut.

JO-anmälan görs av en person som arbetat på HVB-hemmet, rapporterar P4 Värmland. Anmälaren anser att den snabba omplaceringen blev mycket traumatisk för barnen. Några av dem hade bott där i flera år, och ingen av dem ville flytta.

Enligt anmälaren tänkte inte Ivo på barnens perspektiv i sitt beslut.

Inspektionen skriver till P4 Värmland att beslutet togs eftersom man bedömde att det ”förelåg en fara för liv, hälsa och personlig säkerhet för de placerade barnen”.

ANNONS