True crime

Märkliga fynden i jakten på försvunne Sven

”80 procent säker att han finns här”

Av: 

Katarina Norrgrann

Runt 20 personer deltog i skallgången.

Runt 20 personer deltog i skallgången.

Foto: CHRISTER BJÖHLE / HORISONT

NYHETER

Männen bakom den populära true crime-podden har hittat nya ledtrådar efter den försvunne Sven Sjögren.

I helgen gjorde de märkliga fynd i det utpekade området.

Nu ska polisen söka med markradar efter Sjögrens kropp.

Sven Sjögren försvann 1972.

Sven Sjögrens försvinnande är Gotlands mest mytomspunna kriminalfall.

62-åringen försvann från sitt hem i Lummelunda i oktober 1972.

Podden Olösta mord har ägnat 30 avsnitt åt fallet. Tipsen har strömmat in.

– Tidigare okända uppgifter pekar ut ett område runt den gamla tippen i Ethelhem. Det är flera källor som oberoende av varandra säger samma sak. Enligt mig är det 80 procent säkert att Sjögrens kropp finns där, säger poddmakaren Urban Gärdek.

En man som kan ha mördat Sjögren ska ha varit i området dagarna efter försvinnandet. Enligt ett tips ska en person även ha sett vad som föreföll vara en nygrävd grav.

Platsen ligger runt en timmes bilresa från Sjögrens hem.

– Den misstänkte var uppvuxen i de här trakterna. Det är logiskt att han sökte sig till en plats han kände väl om han ville begrava en kropp, säger Urban Gärdek.

Männen bakom podden, uppe från vänster: Läkaren Urban Gärdek, läraren Thorbjörn Brehmer; nere från vänster: läraren Tobias Fernström von Braun och poddskaparen Dan Hörning.

Gömma under golvet

I helgen gick runt 20 frivilliga skallgång i området, ledda av Missing People.

Under stengolvet i en nerbrunnen lada grävde de upp ett märkligt fynd: Spritflaskor och en patronhylsa från en pistol. En vapenexpert har konstaterat att hylsan är tillverkad 1968.

– En hypotes är att det här är en av den misstänkte mördarens gömmor. Han var med i ett religiöst samfund som inte accepterade alkohol. Det finns uppgifter om att han drack i smyg ute i skogen, säger Urban Gärdek.

Skallgångskedjan märkte ut ett 30-tal platser där Sven Sjögren kan vara begravd. Det handlar om försänkningar och ställen med uppseendeväckande variationer i växtligheten.

Fynden i gömman under den nerbrunna ladan.

Foto: PRIVAT

Polisen söker med markradar

Även polisen tycker att de nya uppgifterna är intressanta.

Senare i sommar ska poddmakarna tillsammans med polisen kolla var det är värt att gräva.

– Vi hjälper till genom att låta en polisiär arkeolog söka med markradar. Men jag vill understryka att vi lägger mycket begränsade resurser på det här. Vi har väldigt många andra ärenden som har högre prioritet. Ärendet sköts till 95 procent av ideella krafter, säger kriminalinspektör Per Bäckström.

Fallet är preskriberat sedan 20 år tillbaka. Men liksom många andra gotlänningar hoppas Bäckström att man till slut ska få ett svar på vad som hände med Sven Sjögren.

– Försvinnandet ett ärende som större delen av Gotlands äldre befolkning känner till sen gammalt. Jag tycker det är bra att poddmakarna och Missing People letar efter honom. Kan vi bidra till att Sjögren hittas så skulle det innebära ett avslut för väldigt många människor, säger Per Bäckström.

En seriemördare?

Om undersökningarna med markradar inte ger något resultat planerar poddmakarna att anlita skeletthundar. Det är specialtränade hundar som kan hitta mycket gamla mänskliga kvarlevor.

Nu studerar de också ett annat olöst gotländskt fall, mordet på Selma Thimgren. Den 76-åriga kvinnan mördades i sitt hem i Fröjel 1954.

– Vi har hört att samme man ska ha varit misstänkt där. Nu har vi fått tillåtelse att gå igenom allt det arkiverade materialet.

– Det kan inte uteslutas att vi är en seriemördare på spåren, säger Urban Gärdek.

Poddmakarnas framsteg kan följas på deras hemsida hittasjogren.nu.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Sven och Björn försvann spårlöst

ÄMNEN I ARTIKELN

True crime

Podd

Gotland