Nazister vill tysta ner medier

Uppdaterad 2019-07-11 | Publicerad 2015-01-27

Svenska motståndsrörelsen har under natten spärrat av ett flertal mediehus runt om i Sverige, däribland SR:s lokaler i Falun.

För att tysta ned rapporteringen inför uppmärksammandet av Förintelsens slut.

– Vi dokumenterade och rev sedan bort det, säger Thomas Rotermund, chef för SR:s fastighet- och säkerhetsavdelning.

Tre av Sveriges Radio 40-tal lokalredaktioner; Sundsvall, Stockholm och Falun, avspärrades i natt av nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR). 

Enligt P4 Dalarna uppmanade SMR radiokanalen att inte rapportera om Förintelsens minnesdag. ”Det har dock P4 Dalarna för avsikt att göra", skriver kanalen på dess hemsida.

I dag var det nämligen 70 år sedan de sista fångarna befriades från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau i Polen.

Vägrar kommentera

Förutom tejpen med SMR:s logga fanns det även ett brev vid avspärrningen.

– När vi kom till arbetet i morse så dokumenterade vi och rev bort det här. Vi har lämnat över det till polisen för någon slags bedömning. Vi uttalar oss inte om innehållet, säger Thomas Rotermund, chef för SR:s fastighet- och säkerhetsavdelning.

SR ser inte detta som något säkerhetshot.

– Det har skett utanför skalskyddet. Vi har skalskydd på samtliga av våra orter. Det är inget säkerhetsärende. Det är ingen skadegörelse heller, säger Rotermund.

SMR vill dock inte kommentera detta.

– Er pratar vi inte med, över huvud taget. Vi tycker att ni är så Sverigefientliga, säger Pär Öberg, SMR:s presstalesman.

Varför har ni spärrat av radiohuset i Falun?

– Jag pratar inte med er, fortfarande. Adjö.

Fler drabbade mediehus

Polisen i Dalarna har även tagit emot en polisanmälan från Borlänge Tidning gällande SMR.

Enligt Sundsvalls Tidning ska även en nazistisk organisation under natten ha spärrat av Sundsvalls Tidnings lokaler och Mittmedias. Händelsen är polisanmäld.

– Vi ser allvarligt på alla former av försök att påverka oss. Därför har vi polisanmält tilltaget, säger Anders Ingvarsson, chefredaktör på Sundsvalls Tidning till St.nu.

Även Kärrtorps gymnasium i södra Stockholm ska ha utsatts av SMR under natten. Gymnasiet ska ha haft temadagar om förintelsen inför minnesdagen.