Rädsla för ny tsunami – invånare varnas

Av: Jenny Rydberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 280 personer har dött och runt 850 har skadats efter att en tsunami nådde land under lördagskvällen, lokal tid.

Nu varnar myndigheter för att ny tsunami kan triggas igång av aktiviteter från vulkanen Anak Krakatau.

Människor rekommenderas nu hålla sig borta från stränderna och kusterna.

Sent under lördagskvällen slog en vägg av vatten in över kusterna på öarna vid Sundasundet, som binder samman Javasjön och Indiska oceanen. På en del platser var vågorna så höga som 20 meter.

Minst 280 personer har dött och runt 850 är skadade.

Förstörelsen på de indonesiska öarna Java och Sumatra har varit förödande. Hittills har man konstaterat att över 500 hem, nio hotell, 60 butiker och 350 båtar har förstörts, meddelar Indonesiens krismyndighet.

1 av 7 | Foto: AFP
Förödelsen är stor efter tsunamin som svepte in över kusterna på öarna vid Sundasundet.

Rekommendationen: Håll dig borta från kusten

Tsunamin inträffade efter att vulkanen Anak Krakatau haft ett utbrott. Experter tror att vulkanutbrottet orsakade ett undervattensskred, som i sin tur orsakade tsunamin. Under söndagen har samma vulkan haft ytterligare ett utbrott och nu varnar myndigheterna för att ytterligare en tsunami kan triggas igång.

– Rekommendationen från myndigheterna för meteorologi, klimat och geologi är att man inte ska röra sig i närheten av stränderna och hålla sig borta från kusterna under den närmaste tiden. Det finns fortfarande risk för en ny tsunami, eftersom vulkanutbrotten från Anak Krakatau fortsätter, något som eventuellt kan trigga igång en tsunami, säger Sutopo Purwo Nugroho, chef för Indonesiens krismyndighet, enligt BBC.

Söker efter överlevande

På söndagen, dagen efter tsunamin, låg trädgrenar och delar av betong från trasiga byggnader utspridda längs kusten. Sökandet efter överlevande pågår och människor har dragits ut från rasmassorna.

Området Pandeglang, i provinsen Banten på Java, har drabbats värst. Indonesiens president Joko ”Jokowi” Widodo säger att han har beordrat myndigheterna att göra vad de kan för att snabbt hjälpa till.

– Mina djupaste kondoleanser går till offren i Banten och Lumpung. Förhoppningsvis har de som fortfarande är kvar där tålamod, säger Joko ”Jokowi” Widodo, enligt AP.

Dödsantalet kan komma att stiga under julhelgen. Bland de minst 280 döda och runt 850 skadade ska det enligt utrikesdepartementet inte finnas några svenskar.

Få varningssignaler

Tsunamin kom som en chock för de flesta invånarna, eftersom det kom väldigt få varningssignaler innan. Vattnet drog sig inte tillbaka som det gör vid en tsunami som orsakas av jordbävningar, och händelseförloppet efter Anak Krakataus utbrott gick mycket snabbt, skriver BBC.

Det kändes inte heller några rörelser i marken, något som annars kan förvarna invånarna om en tsunami.

Azki Kurniawan, 16, berättar för AP att han inte såg några tecken på tsunamin innan folk började rusa in i lobbyn på hotellet han befann sig på. Han sprang då ut mot sin motorcykel.

– Plötsligt träffades jag av en våg på en meter. Jag kastades mot staketet mot en byggnad som låg 30 meter från stranden och jag höll i mig i stängslet så hårt jag kunde för att stå emot kraften i vattnet. Det kändes som att vattnet skulle dra mig tillbaka ut i havet. Jag grät av rädsla och tänkte ’är det här en tsunami?’. Jag var rädd för att dö, säger han.

Scen kollapsade under konsert

Det lokala popbandet Seventeen var mitt uppe i en privat konsert, i ett tält på en av stränderna i de västra delarna av Java, när tsunamin sköljde in. Scenen de stod på kollapsade och den kraftiga vågen sköljde dess delar mot publiken.

Tre av bandmedlemmarna och bandets manager har dött och flera bandmedlemmar saknas.

Konserten hölls för de anställda i det statliga bolaget PLN. Bolaget har meddelat att 29 personer från bolaget, och anhöriga till anställda, är döda och att 13 personer saknas.

Utsatt geografiskt läge

Indonesiens geografiska läge gör att öarna är särskilt utsatta för både vulkanutbrott som tsunamier. Det här är den andra dödligaste tsunamin som har inträffat i år. Så sent som i september i år dog över 2500 personer på ön Sulawesi i Indonesien, efter att ett vulkanutbrott orsakat en tsunami.

Under helgen har det varit fullmåne, vilket gör att vattnet i området stod högt. Det kan enligt krismyndigheten i landet ha gjort att styrkan i vågen var så stor, rapporterar Reuters.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN