SD om talmansvalet: ”S försöker splittra Alliansen”

Sverigedemokraterna föreslår Björn Söder till andre vice talman

Publicerad:

NYHETER

Inte heller Sverigedemokraterna vill avslöja vem de vill se som förste talman.

Däremot sågar SD:s ledning Socialdemokraternas utspel om att inte föreslå en egen kandidat.

– Det handlar om att S försöker splittra Alliansen och hålla sig väl med Centerpartiet, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson.

En av punkterna på dagordningen när SD:s riksdagsgrupp höll sitt gruppmöte sent på tisdagseftermiddagen var valet av talman. Det enda tydliga beskedet den omvalde gruppledaren Mattias Karlsson kom med är att partiet tänker föreslå den tidigare partisekreteraren Björn Söder som andre vice talman. Ett uppdrag Söder redan har i dag.

Mattias Karlsson.
Foto: Urban Andersson
Mattias Karlsson.

Däremot avvaktar SD med besked om vem som de vill se som talman.

– Vi måste veta vilket parti de andra kandidaterna kommer ifrån. Vi måste veta vilka personerna är innan vi kan ta stödja någon kandidat eller om vi beslutar att lägga ner våra röster, säger Mattias Karlsson.

Problemet, enligt Karlsson, är att det fortfarande är oklart vilket block som ska regera. Praxis hittills har varit att förste talman väljs från största parti i regeringsblocket.

–  Riksdagspraxisen är inte anpassad till dagens situation med tre block. Det hade varit rimligt om alla partier hade satt sig ner för att försöka hitta en ny praxis. Det är djupt respektlös att försöka utestängda oss.

”Måste ge oss något i utbyte”

Tidigare under dagen har Socialdemokraterna gått ut med att de inte föreslår en egen kandidat till talmansposten. Alliansen vidhåller att de ska lägga fram ett gemensamt förslag, men vem det blir är ännu oklart.

Kommer ni att stödja Alliansens förslag?

– Det återstår att se. Om man ska hålla sig till den gamla principen att det största partiet i regeringsblocket väljer talman och Alliansen vill vara ett regeringsblock då måste de börja signalera att de ska ge oss någonting i utbyte för vårt stöd.

Hur kommenterar du att S inte föreslår egen kandidat?

– Det handlar om att S försöker splittra Alliansen och hålla sig väl med Centerpartiet. Jag vet inte vilken princip det ska baseras på. Jag vet inte om vi i framtiden ska välja talmän utifrån vilka enskilda individer Socialdemokraterna gillar, säger Mattias Karlsson.

Publicerad: