Jörn Donner: Jag ska skriva en bok

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Finske politikern hämtade inspiration på V:s kongress

Foto: Jörn Donner besökte i dag V-kongressen i Stockholm. Sin politiska hemvist har han dock någonstans mellan liberalismen och "socialdemokrati av Kjell-Olof Feldts typ".

Det flockas en hel del kulturpersonligheter på Vänsterpartiets kongress.

I dag gjorde den finlandssvenske politikern och författaren Jörn Donner ett oväntat besök.

– Jag reser runt i Sverige under januari 2014 och ska skriva en bok om det. Eftersom Vänsterpartiet tycks ha medvind, eller i alla fall någon vind i ryggen, är det intressant att vara här, säger han.

När Vänsterpartiet i dag inledde sin kongress i Stockholm fanns en oväntad besökare på plats. Det var den finlandssvenske Jörn Donner, 80, högproduktiv författare och regissör sedan 1950-talet. Han är senast aktuell med memoarerna "Mammuten" som kom ut förra året. För Aftonbladet berättade han om sitt nya projekt, vilket också var anledningen till hans besök på V-kongressen.

– Jag ska inte göra en lång historia alltför lång. Men det handlar om att jag har skrivit en roman för Bonniers, men den kommer först i januari 2015. Då talade jag med min förläggare Stephen Farran-Lee på Bonniers och sa att jag för 40 år sedan skrev en bok om Sverige som hette "Sverigeboken". Och jag frågade om jag inte kunde - citerandes Heinrich Heines "Tyskland. En vinstersaga" - skriva "Sverige. En vinsterresa", säger han.

Reser runt i Sverige under januari

Och så blev det. Under hela januari reser Jörn Donner runt i Sverige.

– Boken handlar om januari 2014. Jag träffar dem jag träffar, jag har varit i Norrbotten och nu i Stockholm. Så småningom åker jag söderut. Jag ska försöka förstå något. Det är inte alltid lätt, man kan ju inte analysera ett samhälle som helhet. Det är vad jag ser, vad jag läser, vad jag hör och så vidare. Den ska levereras den 12 maj. Boken är oskriven, men jag har gjort en massa anteckningar, säger han.

På sin vinterresa stannar alltså Donner till på V-kongressen på Münchenbryggeriet i Stockholm.

– Jag känner Jonas Sjöstedt flyktigt från min tid som Europaparlamentariker. Eftersom Vänsterpartiet tycks ha medvind, eller i alla fall någon vind i ryggen, är de intressant. Det kan också vara socialdemokratins vind, det är tänkbart. Men eftersom V tydligen på allvar säger att de ska sitta i regeringen i en koalition, blir det intressant. Partiet har ju förnyat sig. Jag kände ju de gamla, Lasse Werner och de. Jag ska vara som en flyga i taket här, och lyssna.

Politiker på flera plan

Jörn Donner har på senare år kunnat lägga politiker till sitt cv. Han har suttit i Europaparlamentet för Socialdemokraterna och i finska riksdagen för finlandssvenska Svenska Folkpartiet. Han säger sig uppskatta Jonas Sjöstedt.

– Han är realist när det gäller sina egna möjligheter. Han är en sympatisk och kunnig person så vi får se hur det går. Det är tur att jag inte behöver bedöma hur det går i valet.

Donner sitter just nu i den finska riksdagen.

– Jag sitter i riksdagen nu också, jag kom in på sluttampen när en kvinnlig ledamot hoppade av. Jag är obunden nu, men sitter ända fram till april 2015. Jag sitter i utrikesutskottet och försöker komma underfund med världens gång. Om Finland åker i första klass eller business-class till helvetet. För det går illa för Finland.

”Jag är kanslihushöger”

Jörn Donner, vars bok ska komma ut före valet i höst, säger sig i dag stå för en politik någonstans mellan gammaldags liberalism och socialdemokrati.

– Där ligger jag, högersocialdemokrat eller kanslihushöger som det kallades en gång i tiden. Man kan kalla mig Kjell Olof-Feldts typ av socialdemokrat, säger han.

Publicerad: