Kammarrättens beslut: Sonen får inte heta ”Prins”

Publicerad 2019-02-28

Nu säger kammarrätten nej till ett föräldrapars önskan att få döpa sin nyfödda son till ”Prins. Enligt domstolen är det olämpligt som förnamn med tanke på sin ”särskilda betydelse”.

Ett föräldrapar som ansökt om att få döpa ett av sina barn till ”Prins” får ett nej av kammarrätten då de anser att det är ett ”vilseledande namn”, rapporterar Dagens Juridik.

Skatteverket avslog deras begäran men föräldrarna vägrade ge sig – och bestämde sig för att ta det vidare.

Är ett släktnamn

Efter Skatteverkets beslut om att avslå föräldrarnas ansökan vände de sig till förvaltningsrätten. Föräldrarna menar att förnamnet Prins är ett släktnamn som ska ha burits av den ena förälderns förfäder sedan 1500-talet, skriver tidningen.

Enligt föräldrarna var historien bakom traditionen att en släkting hjälpte Gustav Vasa att fly från danskarna i Dalarna år 1520. Som ett tack för det ska släktingen ha fått tillåtelse att bära namnet Prins.

Enligt förvaltningsrätten avser uttrycket ”olämpliga titlar” i första hand yrkestitlar och därför gick de på föräldrarnas linje. De ansåg att det måste beaktas att Prins är "ett i folkbokföringen förekommande förnamn" och att det dessutom inte finns risk för missförstånd då titeln ”Prins” enbart används inom kungahuset.

Kammarrätten säger nej

En av nämndemännen höll dock inte med och ansåg att överklagandet skulle avslås. Nu gör kammarrätten en annan bedömning än förvaltningsrättens majoritet – sonen får inte döpas till ”Prins”.

Domstolen framhåller att ordet prins får anses ha en särskild betydelse i Sverige.

Detta då det förekommer i successionsordningen och bärs av manliga icke-regerande medlemmar av det svenska kungahuset. Därför är det ”vilseledande” att bära det.