Domare Roy Moore går till domstol för att stoppa valförlust

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Republikanen Roy Moore, 70, anklagades för sexbrott – och skrällförlorade senatorsvalet.

Men den djupt religiöse domaren vägrar att ge upp.

Trots att han gått till domstol för att stoppa det har nu valmotståndaren Doug Jones formellt utsetts till vinnare.

Foto: Brynn Anderson / TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska delstaten Alabama är känt som ett republikanskt fäste. Att den ärkekonservative republikanske domaren Roy Moore, 70, skulle väljas till senator i valet i december – som hölls efter den tidigare senatorn Jeff Sessions utsetts till justitieminister – ansågs därför givet.

Men kort före valet riktades flera anklagelser mot den djupt religiöse domaren om sexuella övergrepp på kvinnor och barn, något som först avslöjades av Washington Post.

– Det tog år att återfå tron på mig själv. Jag kände skuld, sa Leigh Corfman som uppger att hon som 14-åring träffade den då 32-årige politikern till NBC.

Anklagelserna, som skedde i spåret av #metoo-rörelsen, vände upp och ner på valrörelsen.

Trots massivt stöd från president Donald Trump förlorade Moore valet knappt till den demokratiske utmanaren Doug Jones.

Överklagar resultat

Roy Moore, som vägrat att erkänna förlusten, har skickat flera mejl till sina anhängare där han har bett om donationer för att utreda misstänkt valfusk.

Enligt Moore förekom det oegentligheter i valet. Något han menar är skäl till att tillsätta en utredning och i förlängningen att valet ska göras om, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Sent på onsdagen gick han till domstol med en begäran att godkännandet av valresultatet ska skjutas upp, enligt AP.

Detta mindre än ett dygn före domstolen väntades samlas för att godkänna resultatet.

I sin anmälan till domstolen uppger Moores advokat att valdeltagandet varit högre än väntat i flera distrikt och att Moores valresultat där var ”misstänkt” lågt.

– Detta är ingen republikansk eller demokratisk fråga eftersom valets oberoende är en fråga för alla, sa Moore i ett uttalande, enligt AP.

Bakslag för Trump

Alabamas valmyndighet uppger att man hittills inte hittat några tecken på valfusk. Lite tyder på att Moore kommer att lyckas med sin taktik.

– Det här kommer inte att försena certifieringen och Doug Jones kommer att bli certifierad torsdag klockan 13 (reds. anm. klockan 20 svensk tid) och han kommer att sväras in av vice president Pence den 3 januari, sa Alabamas statssekreterare John Merrill till AP.

Under torsdagskvällen avvisade domare John Hardwick klagomålet från Roy Moore. Och Doug Jones är därmed också officiellt utsedd till domaren.

Moores valförlust har ansetts vara ett bakslag för den amerikanske presidenten Donald Trump, då den krymper den republikanske majoriteten i senaten till 51 platser mot 49.

Något som i praktiken försvårar Trumps möjligheter att få igenom sin politik.

Publicerad: