Terroristerna i Bangladesh högg ihjäl sina offer – sorterade ut västerlänningar

Publicerad 2016-07-03

Först sorterade terroristerna ut västerlänningarna – sedan började de hugga ihjäl dem en efter en.

Allt mer blir nu känt om de gruvliga 11 timmarna då terrorister höll ett stort antal personer gisslan i Bangladesh.

– De tvingade människorna ställa sig i en rad...sedan släckte de lamporna och stängde av övervakningskamerorna, säger en av dem som lyckades fly.

Terroristerna slog till skoningslöst till mot restaurangen Holey Artisan Bakery i centrala Dhaka, Bangladesh, på fredagskvällen.

Restaurangen ligger i stadens ambassadområde och beskrivs som en mötesplats för utlänningar.

Strax efter klockan 21 stormade terroristerna in i lokalen iklädda självmordvästar och beväpnade med automatvapen och machetes och skrek "Allah akbar" (Gud är större).

Serverade mat till gisslan

Enligt vittnen sköt de i luften - för att ingjuta skräck i sina offer och därmed säkra restaurangens flyktvägar. Först senare påbörjades avrättningarna.

– Jag kände kulorna flyga precis förbi mig. Jag kände en rädsla som jag aldrig tidigare känt i mitt liv, säger den argentinske kocken Diego Rossini som arbetade på restaurangen, enligt AFP.

När terroristerna hade kontroll över lokalen började de dela upp gästerna i två grupper, uppger flera vittnen.

Rezaul Karim var på restaurangen för att fira sitt 13-åriga barnbarns födelsedag och blev tagen som gisslan.

– Utlänningarna togs till övervåningen och folk från Bangladesh placerades runt ett bord, säger Rezaul Karim till AFP.

Till den bangladeshiska tidningen The Daily Star säger samme man:

– Gärningsmännen genomförde en bakgrundskontroll kring religion genom att be alla recitera koranen. De som kunde recitera en vers eller två skonades. De andra blev torterade.

Efter att gisslan delats upp i två grupper serverade terroristerna mat till personerna från Bangladesh.

– De serverade oss nattmat, säger han.

Oklar uppdragsivare

Efter 11 timmar stormade till slut bangladeshiska specialstyrkor restaurangen vid 8.30 på lördagsmorgonen och kunde fria 13 personer i gisslan. Vid tidpunkten ska restaurangen ha omringats av 100 elitsoldater och i operationen sköts sex av sju gärningsmän ihjäl.

I restaurangen möttes polisen av en fasansfullt blodig syn. Enligt AFP hade gärningsmännen målat slagord på väggarna där det stod att Allah ska sända dem till "det ultimata paradiset".

Totalt hann terroristerna döda 20 personer i gisslan, enligt uppgifter från bangladeshiska militären till AFP hade nästan alla dödats med machete. Bland offren finns nio personer från Italien, de flesta var i Bangladesh med anledning av sina arbeten i textilindustrin, enligt AP. Sju av de döda var från Japan, en var från Indien och två var studenter från USA. En person från Bangladesh fick sätta livet till - en konstexpert som var på restaurangen tillsammans med utländska gäster, enligt The Guardian.

Men samtidigt som attackens omfattning och grymhet nu klarlagts återstår flera frågetecken kring terroristerna - och deras uppdragsgivare.

Terrorgruppen IS tog tidigt på sig dådet. På sociala medier och på sajter med kopplingar till terrorgruppen har bilder IS publicerat bilder på offren i vad som av allt att döma är restaurangen Holey Artisan Bakery i centrala Dhaka. Under lördagskvällen publicerade IS ytterligare bilder - på vad som påstås vara de fem män som utförde attacken, uppger AP.

Tyder på Al Qaida

Samtidigt har den bangladeshiska regeringen tvärsäkert gått ut med att IS inte är aktivt i landet - och hävdar i stället att inhemska terrorister är de skyldiga. Enligt Stig Toft Madsen, forskare vid Nordiska institutet för Asienstudier på Köpenhamns universitet, skulle attacken kunna vara kopplad till att den sekulära regimen i Bangladesh börjat åtala och avrätta muslimer som stred på Pakistans sida i Bangladeshs befrielsekrig på 70-talet.

– Det ger ett bra motiv till dem som utför den här typen av attacker men det kanske hade skett oavsett. Terrornätverket al-Qaida, som länge har haft ett starkt fäste i Sydostasien, har uppmanat till fler attacker, säger han till TT.

Också terrorforskaren Hans Brun lutar åt Al Qaida. Organisationen har varit aktiv i Bangladesh sedan 90-talet och tillvägagångssättet under fredagens attack bär Al Qaidas prägel, säger han till Aftonbladet.

– Att IS publicerar de här bilderna känns mest som att de tar tillfället i akt och använder sig av den information som finns tillgänglig just nu. Men att det är fråga om jihadister är ganska klart. Och att de har sorterat upp offren och bara har dödat västerlänningar är ett tecken på att det är frågan om Al Qaida. De brukar låta muslimer gå om de kan trosbekännelsen och det brukar inte IS och grupper kopplade till dem bry sig om, säger Hans Brun.