Experterna överens: Osäkert säkerhetsläge för Sverige med Trump

Publicerad 2016-11-10

Experterna är överens.

Med Donald Trump på presidentposten i USA har Europa blivit osäkrare.

– När det gäller Sverige är jag orolig. Vi kan komma att hamna i väldigt besvärliga situationer, säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Donald Trump är ett oskrivet kort när det gäller hans syn på europeisk säkerhetspolitik.

Det enda som omvärlden har att gå på är ett fåtal skarpa uttalanden från valrörelsen.

Han har uttryckt beundran för Rysslands president Vladimir Putin – som var den förste världsledaren att gratulera Trump efter valvinsten.

Han vill ”krossa” IS.

Han vill villkora hjälp till de baltiska Nato-länderna mot bakgrund av hur mycket de satsat på sina försvar.

Han har öppnat för att lyfta Västs sanktioner mot Ryssland samt erkänna annekteringen av Krim.

Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, målar upp en mörk bild av säkerhetssituationen i Sveriges närområde med ett allt mer aggressivt Ryssland – i kombination med valet av Donald Trump som president i USA.

– Trump har varit skeptisk generellt till att USA engagerar sig i världen och i synnerhet gäller det länder som USA förutsätts försvara utan att de betalar något. När han pratat om det har det gällt i första hand Natoländerna som förutsätts avsätta två procent av statskassan till sitt försvar. Men för Sveriges del blir ju det här ännu värre eftersom vi varken är med i Nato eller spenderar ens i närheten av två procent på försvaret. I stället ligger det på en procent, säger Mike Winnerstig.

”Väldigt besvärliga situationer”

Han påpekar att Donald Trump gång på gång beskrivit sin syn på säkerhetspolitik som beroende av om man bidragit ekonomiskt till USA och Nato. Med det synsättet blir Donald Trumps syn på USA:s roll på världsarenan en fråga om beskyddarverksamhet i stället för gemensamma säkerhetsintressen.

– När det gäller Sverige är jag orolig. Vi kan komma att hamna i väldigt besvärliga situationer eftersom vi varken är med i Nato eller har ett stort försvar. Det gör att vi inte har något automatiskt skydd som man har när man är Nato-medlem. Samtidigt kan vi inte försvara oss själva, om ens alls. Det betyder att med rådande politik kommer naturligtvis osäkerheten att öka här, säger Mike Winnerstig.

Inte ens de bilaterala försvarsavtal som Sverige slutit med USA kan anses garanterade med Trump vid rodret, säger Mike Winnerstig.

– Det skulle kunna bli så att han inte längre tycker sig behöva sådana här mellanstatliga avtal motsvarande de som vi har nu med USA. Faktum är att det finns en mängd saker han kan avbryta och han har också talat i de termerna tidigare.

Samtidigt är oron som störst nu i de baltiska länderna, som Trump använt som exempel när han uttryckt tvivel kring Natos artikel nummer fem – löftet att komma de allierade länderna till hjälp vid en eventuell attack.

– Om det är några statsledare som är oroade för det här valresultatet så är det de i Baltikum, säger professor Jan Hallengren på Försvarshögskolan till TT.

”En fullständig katastrof”

Han lyfter också frågan om Donald Trump kommer att fortsätta den inslagna linjen med styrkor som ska agera ”snubbeltråd” i Östeuropa för att avskräcka ett eventuellt ryskt anfall – samt om Trump skulle göra verklighet av sina uttalanden om att erkänna den ryska annekteringen av Krim.

– Det vore en fullständig katastrof. Det innebär ju att Rysslands maktanspråk accepteras, säger Jan Hallengren.

Orolig är också försvarsminister Peter Hultqvist (S) som uttalade sig i SVT:s ”Aktuellt” på onsdagskvällen.

– Han (Trump, reds anm) har skapat en oberäknelighet och därför måste vi reda ut de här frågetecknen med den nya administrationen. Men han måste också själv inse att han har ett ansvar för det som USA tidigare kommit överens om, säger försvarsministern till SVT.

Peter Hultqvist betonar att avtalen som ingåtts med USA måste gälla oavsett politisk ledare i landet.

– USA är en oerhört viktig faktor för balansen i Europa och den transatlantiska länken är väldigt viktig både för vår del och för resten av Europa. Då förutsätter ja att de avtal som vi har gjort med USA ligger fast.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA – efter valet