Så här upptäcker du om en film är falsk

Uppdaterad 2019-08-08 | Publicerad 2018-04-18

Falska nyheter och fejkade filmer blir en allt vanligare företeelse i våra sociala medier.
Tekniken blir mer och mer avancerad och i takt med det så blir det allt svårare att se om en film faktiskt är äkta eller så kallat ”deepfake”.

I en film som Buzzfeed nyligen publicerade får vi se vad som ser ut att vara Barack Obama när han säger saker som att ”president Trump är verkligen en skithög”. Men det ska snart visa sig att det inte alls är Amerikas förre president som talar.

I själva verket är det i stället den amerikanske komikern Jordan Peele som står för monologen.

Videon gjorde Peele med ett gratisverktyg som heter FakeApp och som bland annat brukar användas för att redigera in kändisars ansikten i porrfilmer. Dessa ”deepfakes” har blivit allt vanligare och mer avancerade.

För att göra den fejkade videon använde han en originalvideo där Barack Obama syns tala. Sedan klistrade han in sin egen mun där Obamas mun till en början syntes.

Först såg resultatet inte särskilt bra ut, men efter att FakeApp fått bearbeta materialet i ungefär 56 timmar blev filmen desto mer trovärdig.

”Deepfake” – så gör du för att slippa luras

När tekniken förfinas, hur ska du undvika att bli lurad av fejkade filmer? Buzzfeed ger fem tips på saker att tänka på.

  • Dra inte för snabba slutsatser
    Vänta och ta del av annan information om ämnet innan du drar några slutsatser. Vänta också med att dela filmen till andra innan du fått klarhet i om filmen är äkta, särskilt i nyhetssituationer då felaktig information kan spridas snabbt.
  • Tänk på vad det är för avsändare och källa
    Vem har lagt ut filmen och vem hävdar sig äga filmen? Det är frågor som kan vara kloka att ställa sig vid en källkritisk granskning.
  • Gör en extra koll på nätet
    Gör en sökning med videons titel eller andra relevanta nyckelord. På så sätt kan du se om flera trovärdiga nyhetskanaler delat filmen eller skrivit något om den.
  • Kontrollera munnen
    Om du tittar noggrant på den fejkade filmen med Barack Obama syns flera fel, särskilt kring munnen. Om du ser en film som gör dig osäker kan det vara klokt att särskilt titta på människors munnar när de talar. Verktygen för att fejka filmer har nämligen ofta svårt för att göra tänderna och tungan på ett sätt som ser trovärdigt ut.
  • Sakta ner videon och pausa
    Ett annat sätt att upptäcka fel är att spela upp filmen långsammare och pausa. Det är inte ovanligt att övergångar mellan bilder kan avslöja störningar i manipulerade filmer.

PODD: Aftonbladet Daily om Deepfake – porr, politik och fejkade nyheter

Aftonbladet Daily pratar om nätfenomenet Deepfakes, och funderar om de övertygande videoförfalskningarna kan bli ett reellt hot mot valet i USA 2020. Gäst i podden är Computer Swedens chefredaktör Marcus Jerräng

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Läs också: Så riggas ett val by abgrafik - Infogram

ANNONS