Leif Östling lämnar sin post som ordförande

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Leif Östling lämnar sin post som ordförande i Svenskt Näringsliv efter skatteuttalandet i ”Uppdrag Granskning¥.

Det uppger han själv i ett pressmeddelande på Svenskt Näringslivs hemsida.

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling. Arkivbild.

Efter UG:s avslöjande om att Leif Östling startat bolag med väldigt låga skatter på Malta, lämnar han nu posten som ordförande i Svenskt Näringsliv.

– Sveriges företagare måste med full kraft kunna argumentera för ett bättre företagsklimat, där skatter och avgifter är en viktig del, utan att störas av eventuella debatter om min person. Efter en del funderande har jag därför kommit fram till att det är bättre att jag lämnar ordförandeuppdraget, skriver Leif Östling i ett pressmeddelande.

Enligt den så kallade Paradisläckan satte Östling redan 2005 upp ett bolag på Malta med sin fru.

När UG:s reporter konfronterade honom gällande skatteflykten kom Östling med sitt mycket kritiserat uttalande om att han redan betalar mycket skatt i Sverige och därmed med gott samvete kan gömma undan stora belopp.

– Ja för fan, jag har betalat för minst 1 000 skattebetalare, sa han.

”Oerhört allvarligt”

Östling medgav också att han ser till sitt eget bästa.

– Ja, det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: Om man betalar in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna?

Leif Östlings motpart, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, säger till TT att han har stor förståelse för att Leif Östling lämnar i dag.

Har drevet varit för hårt?

– Nej, det har det inte varit. Det här ställer hela frågan om att vi har skatteparadis inom EU på högkant, säger Thorwaldsson.

Men Östlings skattebeteende är inte olagligt?

– Men det är omoraliskt att ha en massa krav på vad samhället ska utföra, och det har Leif Östling nästan alltid haft, och sen samtidigt ägnat sig åt aggressiv skatteplanering. Det är oerhört allvarligt, säger Thorwaldsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE