Åklagare öppnar förutredning om L-toppens övernattningslägenhet

Efter AB:s avslöjande: ”För närvarande ingen misstanke om brott”

Uppdaterad 2019-03-07 | Publicerad 2019-03-06

Aftonbladets granskning visar att riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) kostat skattebetalarna över 460 000 kronor genom att hon hyr sin makes bostadsrätt.

Nu öppnar åklagare en förutredning – men man misstänker i nuläget inget brott.

– Beslut om jag ska inleda förundersökning kommer sannolikt att kunna fattas den närmaste månaden, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck.

Emma Carlsson Löfdahl har hyrt en bostadsrätt, som har en månadsavgift på knappt 2 500 kronor, för 13 000 kronor av sin make.

På så sätt har hon sedan 2017 kunnat plocka ut maximal ersättning från skattebetalarna på 8 600 kronor i månaden, totalt över 460 000 kronor sedan hennes make köpte lägenheten under 2013.

Öppnar förutredning

Nu har en åklagare inlett en förutredning.

”Med anledning av uppgifter om att en riksdagsledamot har hyrt en lägenhet i andra hand av sin make har åklagare beslutat att öppna en förutredning. Vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren har idag beslutat att inom ramen för en så kallad förutredning hämta in riksdagens regelverk för riksdagsledamöternas hyresersättningar”, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Åklagaren kommer nu att granska L-toppens andrahandsuthyrning.

”Ingen misstanke om brott”

– Det finns för närvarande ingen misstanke om brott. Beslut om jag ska inleda förundersökning kommer sannolikt att kunna fattas under den närmaste månaden, säger Bengt Åsbäck.

Tidigare har även riksdagen fått i uppdrag att granska Emma Carlsson Löfdahls krav på ersättningar.

Aftonbladet söker Carlsson Löfdahl och partiledningen för en kommentar.