Biden och Johnson pressar Putin: ”Dubbla budskap”

Publicerad 2022-02-16

Ryssland uppgav att vissa trupper dras tillbaka.

Orden imponerade inte i USA och Storbritannien.

– En invasion är fortfarande väldigt möjlig, sa Joe Biden.

– Faktiskt ser vi fler styrkor som flyttas närmare gränsen. Det är dubbla budskap, sa Boris Johnson.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffade på tisdagen Vladimir Putin vid det numera världsberömda långbordet i Kreml.

Efteråt uppgav Ryssland att vissa trupper dras tillbaka från Ukrainas gräns och världens börser steg i suck av lättnad.

Samtidigt kastade Putin mer ved i brasan på presskonferensen med Scholz.

– Enligt vår mening är det som händer i Donbass nu ett folkmord, sa han enligt BBC.

Duman: ”Självständiga stater”

Uttalandet skedde efter att duman antagit en lag som ber Putin erkänna Donbass och Luhansk – de två rysstödda och krigshärjade områdena i östra Ukraina – som självständiga stater.

Vladimir Putin.

Ett sådant erkännande skulle inte bara äventyra Minsk-avtalet från 2015 som ska säkra freden i regionen. Flera analytiker varnar för det kan vara ett sätt att rättfärdiga en invasion, skriver den självständiga ryska tidningen Moscow Times.

Timmarna efter Putins och Scholz möte kom rapporter om att ett tiotal ukrainska sajter slagits ut i en så kallad överbelastningsattack. Bland annat drabbades försvarsdepartementet, utrikesdepartementet och två banker.

Enligt Washington Post misstänker USA:s underrättelsetjänst att det var regeringsstödda ryska hackers som låg bakom intrånget i rekognoseringssyfte.

Joe Biden.

Biden: Vi har inga bevis

USA:s president Joe Biden höll på tisdagskvällen ett tal där han välkomnade fortsatt diplomati. Men han varnade också för att en invasion fortfarande är ”väldigt möjlig” och sa att Ryssland nu har så många som 150 000 soldater nära gränsen.

– Vi har ännu inte kunnat verifiera att de ryska militärförbanden återvänder till sina baser. I stället uppger våra analytiker att de i högsta grad är kvar i hotande positioner, sa han.

Biden varnade ännu en gång Ryssland för konsekvenserna av ett angrepp mot Ukraina – och vände sig även direkt till det ryska folket:

– Varken USA eller Nato har missiler i Ukraina. Vi har heller inte planer på att placera ut dem. Ni är inte vår fiende. Jag tror inte att ni vill ha ett blodigt, destruktivt krig mot Ukraina.

Boris Johnson.

Johnson: ”Inte uppmuntrande”

I Ukraina sa utrikesministern Dmytro Kuleba att det krävs handling och inte ord från Ryssland:

– Vi har en regel: Tro inte på vad du hör, tro på vad du ser.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gick steget längre.

– Underrättelseinformationen vi får är inte uppmuntrande. Ryska fältsjukhus byggs upp nära Ukrainas gräns i Belarus. Det kan bara tolkas som förberedelser för en invasion, sa han på tisdagen enligt The Guardian.

Enligt Johnson syns ännu inga tecken på att ryska trupper drar sig tillbaka. I stället, sa han, är det tvärtom.

– Det är faktiskt fler styrkor som flyttas närmare gränsen till Ukraina, enligt de rapporter vi ser. Det är dubbla budskap.