Kaos med tredje dosen – köar ute i kylan i timmar

Över hundra personer i kö: Skandalöst

Uppdaterad 2021-11-22 | Publicerad 2021-11-21

Omöjligt att boka tider och flera timmar långa köer vid drop-in mottagningarna.

Trycket på den tredje dosen bland stockholmare är högt och många äldre riktar nu hård kritik mot vaccinationsarbetet som man menar är under all kritik.

– Jag är förvånad över att de är så illa förberedda, säger Kirsten Fredin, 70, som trots flera försök ännu inte lyckats ta sprutan.

Den som fyllt 65 år uppmanas att ta en tredje boosterdos när det gått fem månader från den senaste dosen. Men att få det tredje sticket i armen verkar vara lättare sagt än gjort i Stockholm. Flera läsare har hört av sig till Aftonbladet och berättar om problemen med att boka en tid.

En kvinna beskriver vaccinationsbokningen som ett totalt kaos.

”För dem som inte har hemsjukvård och får boka hos sin vårdcentral är det i stort sätt omöjligt att boka. Min gamla skröpliga mamma får som tips att vara snabbare på knappen i appen.”

Över 100 människor stod i kö för att vaccinera sig när 70-åriga Kirsten Fredin skulle ta sin spruta. Hon hann aldrig få sin tredje dos eftersom vaccinationsbussen stängde innan hon hann fram.

”Över 100 i kö”

En äldre man som ringt i flera dagar för en tid jämför regionens vaccinationer med att gå och handla i Sovjet under kommunisttiden.

70-åriga Kirsten Fredin har varken lyckats boka tid via 1177 eller via telefon på en vecka. Efter ett tips begav hon sig tillslut till en vaccinationsbuss på Medborgarplatsen i centrala Stockholm för att få en drop-in-tid.

– Det var över hundra personer som stod i kö där. Först skulle man stå i kö för att göra en hälsodeklaration, sen i kö till sprutan, berättar hon.

Hon reagerade på att äldre människor, en del så gamla som 90 år, förväntades stå i kö i flera timmar – utomhus.

– Många äldre hade stått i flera timmar och väntat och det fanns inga stolar att sitta på. En kvinna såg ut att vara i 90-årsåldern och jag tänkte ”hur ska hon klara det här?” Det känns oprofessionellt att de inte är förberedda, säger Kirsten.

Kirsten Fredin fick aldrig sin tredje dos innan vaccinationsbussen stängde för dagen. Hon är orolig att problemen ska sätta stopp gör hennes julfirande.

– Jag har tänkt att åka tåg till Östergötland, då vill jag ju ha min tredje dos.

”Vi blev burdust infösta i en trång korridor utan att kunna hålla avstånd. Det fanns inga stolar och folk började sätta sig på golvet för att de hade och ont i fötter eller knän” berättar Gunilla Sundin om när hon skulle ta sin tredje dos på Karolinska sjukhuset.

Blev infösta i trång korridor

Samtidigt som efterfrågan på den tredje dosen är enorm har flera av de stora vaccinationsklinikerna som användes tidigare i pandemin lagt ner. Nu sker covidvaccinationerna framför allt på vårdcentraler, sjukhus och bussar som ställts upp på olika platser.

Från andra platser i staden kommer liknande vittnesmål om pensionärer som köar i fyra timmar i isande kyla. SVT-journalisten K-G Bergström säger till TV4 att arrangemanget är skandalöst och ”utomordentligt illa organiserat”.

– Får jag inte covid-19 så får jag väl lunginflammation, säger en köande kvinna till kanalen.

På Karolinskas drop-in-mottagning får pensionärerna vänta inomhus, men inträngda i korridorer, berättar Gunilla Sundin som åkte till sjukhuset för att försöka få sin tredje spruta i veckan.

– Det var orimligt! Vi blev burdust infösta med en massa andra människor i en trång korridor utan att kunna hålla avstånd. Det fanns inga stolar och folk började sätta sig på golvet för att de hade och ont i fötter eller knän, berättar hon.

Pensionerade SVT-journalisten K-G Bergström tycker att arrangemanget  var ”utomordentligt illa organiserat”.

Vaccinationskliniker har stängt

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, säger att det höga trycket beror på Folkhälsomyndighetens nya beslut veckan – att dos tre kan tas redan efter fem månader istället för sex.

– Det gjorde att erbjudandet om dos tre började gälla för ytterligare 120 000 personer i vår region, skriver han i ett mejlsvar.

Även stockholmare som vill ta sin första eller andra dos har svårt att få tider, vittnar Aftonbladets läsare om. Thyberg säger att man nu jobbar intensivt med att få fram fler tider.

– Vi vet att det är ett högt tryck och en stor efterfrågan på tider för vaccination för den här gruppen och vi jobbar nu intensivt med att frigöra fler bokade tider så att det inte ska uppstå långa väntetider vid drop in ute på vaccinationsmottagningarna.

Emma Spaak, chef för sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och Regioner, säger att regionerna hade velat ha en bättre framförhållning från Folkhälsomyndigheten om det nya dosintervallet.