Stor sorg vid minnesplatsen i Hässelby: ”Hade precis vuxit så mycket”

Uppdaterad 2021-11-16 | Publicerad 2021-11-15

Två barn knivskars och kastades ut från femte våningen i Hässelby.

Det yngsta barnet dog, det andra kämpar för sitt liv.

En kvinna som kände ett av barnen tände ett ljus på platsen där de hittades.

– Det är så sorgligt, säger hon.

En, två, tre, fyr, fem. Mannen räknar med hjälp av att peka på våningsplanen tills han kommit upp till femte våningen. Han tittar på lägenheten, tittar ner. Skakar sorgset på huvudet och får en kram av en vän.

Han är en av många som kommit och gått vid ljushavet nedanför flerfamiljshuset i Hässelby. Ibland en grupp med barn på väg hem från skolan, ibland en familj. Någon i hemtjänsten lägger en blomma och en granne som hörde ambulanshelikoptern kvällen innan tänder ett ljus.

– Jag har inte kunnat sova på hela natten, jag har bara legat vaken och tänkt på hur det skulle gå för barnen, säger Hanna-Maja Färdig, 25.

Stina Färdig, 27, och Hanna-Maja Färdig, 25, lägger en blombukett vid minnesplatsen för mordoffret.

Hon fick reda på via medier vad som hänt. Hanna-Maja Färdig har en son i samma ålder, som hon kramade extra hårt under natten.

– Det är så många barn som far illa bakom stängda dörrar, som samhället inte ser. När jag ser min son tänker jag att jag är glad att han har föräldrar som älskar honom och tar hand om honom.

Vännen: ”Helt ofattbart”

Det har gått ett dygn sedan de två barnen hittades på marken nedanför flerfamiljshuset här i Hässelby. Tidigt på måndagen kom beskedet att det yngsta barnet dog av sina skador. Det äldre vårdas fortfarande på sjukhus.

En man är anhållen misstänkt för att ha skadat barnen med kniv och sedan kastat ut dem. Tidigare var en kvinna också anhållen, misstankarna mot henne kvarstår men hon har släppts.

Vid ljushavet står en kvinna som kände det barn som inte längre lever.

– Det är helt ofattbart för mig. Hade precis vuxit så mycket, säger hon.

Blommor och ljus vid minnesplatsen.

En mamma vid ljushavet säger att hon har en son som går på samma förskola som det döda barnet gjorde.

– Jag vet ju exakt hur barn fungerar i den åldern. De vet ju inte så mycket, utan går bara runt och är glada hela tiden.

Prästen: ”Vi hjälps åt”

Runt fem på eftermiddagen tog ljusen i Hässelby strands kyrka slut. De fick ringa till grannkyrkan i Vällingby.

– När jag fick pushnotisen från Aftonbladet tänkte jag: I morgon blir en annorlunda dag, säger David Kindbom som är präst och kyrkoherde.

Prästen och kyrkoherden David Kindbom.

Under måndagen har kyrkan haft öppet för alla som känner att de behöver någon att prata med, oavsett om de är kristna eller inte.

– Alla har väldigt olika känslor. Det finns vissa som känner ilska, sorg eller frustration. Men alla vi i Hässelby är väldigt påverkade av en så oförklarlig fruktansvärd händelse. Men vi försöker hjälpas åt att ta oss igenom den här dagen, säger han.

Ljushavet utanför flerfamiljshuset i Hässelby.

Vikten av civilkurage

När mörkret föll på måndagseftermiddagen och Hässelbyborna slutade jobba strömmade allt fler människor till platsen. Anneli Vernersson från socialtjänsten delar ut västar till kollegorna i krisstödsgruppen.

– Det är mycket frågor. En del blir oroliga och rädda, och då försöker vi ge kontext och svara på frågor. Vi vill att alla ska veta att vi bryr oss, säger hon.

Många av de som Aftonbladet pratar med landar i hur viktigt det är att man som granne agerar vid minsta misstanke av att någon far illa.

– Vi har pratat jättemycket om det i dag. Vi måste alla steppa upp och ta ansvar som medmänniska genom att inte tveka på att larma när något inte står rätt till, säger Hanna-Maja Färdig.

Tillsammans med sin syster tänder hon ljus för de två barnen.

– Hellre en gång för mycket än för lite, säger Stina Färdig, 27.