Sasja levde instängd på sjukhus – nu har hon fått se havet

Publicerad 2022-02-02

Förlossningssjukhuset ”Matj i ditja” (Mor och barn) i Moskva, där Sasja hölls instängd i 5,5 år.

Dottern var dödligt sjuk.

Påstod hennes föräldrar.

Därför levde Sasja, 7, instängd på ett sjukhus – i fem år.

Nu är hon fri och har fått se havet.

Den 17 januari förlorade föräldrarna Tatjana Maksimova och Jurij Zinkin vårdnaden om Sasja. Sedan april 2020 har hon bott hos sina nya fosterföräldrar, som efter domslutet för två veckor sedan nu äntligen får adoptera henne.

Tidningen Meduza avslöjade i december 2019 att en liten flicka bott hela sitt då 5,5-åriga liv instängd på ett privat förlossningssjukhus i Moskva.

Tillsammans med olika barnflickor, som pappan betalade för, levde dottern i ett separat familjerum på sjukhusets tredje våning. I rummen intill låg nyfödda barn med sina mödrar.

Först när sjukhuset stängt för kvällen fick Sasja gå ner med barnflickan till lekrummet vid receptionen. Mamma Tatjana kom och hälsade på fem minuter i månaden de första tre åren, pappa Jurij besökte nästan aldrig dottern, enligt Meduza.

Sasja i sjukhusets lekrum.

Sasja föddes när modern var i 25:e veckan i mars 2014. I juni åkte mor och dotter hem, men kom tillbaka efter bara några dagar. Tatjana hävdade att dottern hade fått plötsliga andningsstopp.

Hon lämnade Sasja och åkte hem för att ta hand om de tre sönerna födda 2003, 2005 och 2011. Samtidigt slöt pappan ett avtal med sjukhuset. Han betalade motsvarande 120 000 kronor i månaden för ett familjerum åt dottern – totalt skulle det bli över sju miljoner kronor. Dessutom anställde han barnflickor, som var strängt förbjudna att gå ut med Sasja.

Sasjas föräldrar Jurij Zinkin och Tatjana Maksimova i domstolen.

Inför söner, mor- och farföräldrar påstod Tatjana att den nyfödda kunde dö när som helst – det hette att hon var gravt handikappad och saknade en del av hjärnan. Först trodde släktingarna henne. Men när farföräldrarna besökte flickan, som då var i tvåårsåldern, insåg de att hon var helt frisk, vilket en läkare på sjukhuset bekräftade.

Samma kväll ringde de till sonen. Hans svar var kort: sluta snoka i vårt liv. När de ringde svärdottern bröt hon all framtida kontakt.

Pappans mörka bakgrund

Pappa Jurij uppges ha nära band till den ryska säkerhetstjänsten FSB, enligt tidningen Open Media. Tidningen publicerade 2019 en bild på pappa Jurijs Rolls-Royce Phantom – värderad till minst fem miljoner kronor – parkerad utanför säkerhetstjänstens högkvarter vid Lubjanka-torget.

2005 dömdes Jurij till sju års fängelse för pengatvätt utomlands ”inom ramen för en organiserad kriminell grupp”. Enligt den rättsliga utredningen gällde det uppemot två miljarder dollar.

Tatjana bor ensam med sönerna i ett lyxigt område i norra Moskva, enligt anonyma bekanta till familjen. Sönerna är hårt hållna, får begränsad datortid och har aldrig gått i skolan, de har bara fått hemundervisning. Hela familjen genomgår regelbundet noggranna läkarkontroller och skanningar, enligt Meduzas uppgiftslämnare.

I mars 2019, när Sasja fyllde fem år, upphävde sjukhuset avtalet med pappan och skrev ut flickan. Men föräldrarna hämtade inte hem henne, så hon blev kvar.

Mark Kurtser, chef för sjukhuset där Sasja hölls instängd.

När Meduza i december 2019 frågade sjukhuschefen Mark Kurtser varför Sasja fortfarande bodde på sjukhuset blev svaret:

– I början fanns det medicinska skäl, sedan ville föräldrarna inte hämta hem henne, av olika skäl. Vi har ingen rättslig möjlighet att med våld skicka ut minderåriga patienter på gatan.

Men ni fick en massa pengar för att ha kvar henne?

– Föräldrarna betalade i enlighet med avtalet, som upphörde i mars 2019. Vi debiterar inte längre någon kostnad för varken rummet eller maten till flickan och hennes barnflicka, sade Kurtser då.

Avtalet hävdes först sedan företrädare för en barnrättsorganisation i början av 2019 fått kännedom om Sasjas situation och inlett kampen för att få henne fri. I början hävdade myndighetspersoner att det inte förelåg något hot mot flickans hälsa och att hon därför kunde bo kvar på sjukhuset. Ett inledande åtal lades också ner av åklagarmyndigheten.

Men i februari 2020 begränsade en domstol föräldrarnas rättigheter gentemot Sasja, och i april samma år fick hon lämna sjukhuset.

Fostermamma Julia tillsammans med Sasja.

Hade ingen egen vilja

I dag har Sasja bott i snart två år ute i verkligheten. Fostermamman Julia berättar för Meduza om deras första möte. I bilen på väg mot sitt nya hem grät Sasja oupphörligt, tittade panikslaget runt omkring sig och skrek ”var är min barnflicka?”

– Det var kusligt. Både hon och jag blev traumatiserade, minns Julia.

I början var Sasja som en dresserad hund, hade ingen egen vilja. Gick aldrig upp på morgnarna förrän fosterföräldrarna gjorde det. Låg tyst i sängen ”som en soldat”. Satt stilla vid bordet efter maten, ibland i timmar, medan de vuxna pratade.

– De första månaderna har smält samman i minnet till en enda lång, hemsk dag, säger Julia.

I en månad lämnade Sasja knappt sitt sovrum i den stora tvåvåningsvillan. Hon var rädd för alla nya människor, höll sig tätt intill Julia när främmande kom på besök.

– Sasja skydde andra barn som elden. Det var mycket märkligt att skåda, säger Julia.

Sasja har äntligen fått simma i havet.

Efter hand släppte rädslan, och i dag är Sasja som vilken levnadsglad 7-åring som helst. Hon började skolan i september 2021, är intresserad av alla ämnen och lärde sig simma på bara några lektioner.

Sasja har dessutom fått se havet. Det där stora blå som hon så ofta drömde om att få uppleva, enligt en av hennes barnflickor från tiden på sjukhuset.

– I somras var vi på Krim. Sasja simmade i havet för första gången och var helt hänförd, berättar Julia för Komsomolskaja Pravda.

Fotnot: Julias advokat Viktorija Dergunova har godkänt att Aftonbladet publicerar familjens privata bilder på Sasja. Meduza och Open Media är numera stämplade som ”utländska agenter” i Ryssland. Den sistnämnda tidningen har dessutom fått sin sajt blockerad av övervakningsorganet Roskomnadzor.

”I dag är min flicka lycklig, frisk, levnadsglad. Hon älskar allt och är redo för allt – det är en stor lycka för mig”, säger Sasjas fostermamma Julia.

Följ ämnen i artikeln