Rysslands befolkning minskar kraftigt

TT-AFP

Publicerad 2022-01-29

En covidpatient behandlas på ett sjukhus i Krasnodar i södra Ryssland. Coronapandemin är en orsak till att befolkningen minskar, men inte den enda.

Rysslands befolkning minskade med över en miljon människor under 2021, visar siffror från statistikmyndigheten Rosstat. Det är den högsta siffran sedan Sovjetunionens kollaps och nästan en fördubbling jämfört med föregående år.

En orsak till den höga dödligheten är coronapandemin. Sedan den började har över 660 000 ryssar dött av orsaker kopplade till covid-19, enligt Rosstat.

Men det råder också en demografisk kris i landet med låga födelsetal och en förväntad kort livslängd hos befolkningen. Antalet födda barn per kvinna är nu nere på 1,5 vilket är under de 2,1 barn som krävs för att befolkningen inte ska minska.

Den krympande befolkningstillväxten i Ryssland har varit en prioriterad fråga för president Vladimir Putin sedan han kom till makten för två decennier sedan.

Putin uppmanar återkommande ryssarna att skaffa fler barn och leva hälsosammare i sina tal till nationen. Regeringen har också infört ekonomiska stimulanser för föräldrar som får mer än ett barn.

Vid sin årliga presskonferens i december sade presidenten att 146 miljoner invånare inte är tillräckligt ur ”geopolitisk synvinkel” och kommer att leda till arbetskraftsbrist.