Covid-smittade barn separeras från föräldrar

Tobias Österberg/TT

Uppdaterad 2022-04-05 | Publicerad 2022-04-04

En bild som statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina släppt från en mässhall i Shanghai där man byggt upp temporära bäddar för behandling av covidsmittade.

Bilder och videofilmer visar gråtande kinesiska barn i spjälsängar på ett sjukhus. Alla förenade av samma öde – separerade från sina föräldrar på grund av covidsmitta.

Kinesiska myndigheter för en intensiv kamp i hopp om att stoppa covid-utbrottet i jättestaden Shanghai med 26 miljoner invånare.

Då är också alla metoder tillåtna, anser man.

De senaste dagarna har sociala medier fyllts med inlägg om hur barn, till och med spädbarn, ensamma förts till speciella vårdanrättningar. De har gemensamt att de till skillnad från sina föräldrar antingen testat positivt, alternativt klarat sig undan smitta, medan föräldrarna testat positivt. Familjer ska då separeras från varandra.

– Helt omänsklig, sammanfattar 39-åriga Lucy Zhu sin situation för The New York Times. Hennes tvååriga dotter fördes i tisdags förra veckan ensam till ett allmänsjukhus söder om Shanghai efter det att Lucy Zhu testades positivt. Fyra dagar senare har Lucy Zhu fortsatt inte fått ha någon kontakt med sin dotter.

– Läkaren skickade en video vid lunchtid. I hela rummet var det bara en sjuksköterska men jag såg omkring tio barn, säger hon till tidningen.

Kina har under hela pandemin haft en nollpolicy gällande smittspridning med masstester. Arkivbild.

Skapat ramaskri

Liknande historier med obekräftade bilder och videor på barn har figurerat på sociala medier de senaste dagarna. Det hela har skapat ramaskri bland invånare som redan pressats av masstester, kompletta nedstängningar under flera dagar och dessutom långa köer när det skett hamstring av varor.

– Det här är helt omöjligt att förstå. Under inga omständigheter ska en nyfödd separeras från sina föräldrar. Min dotter är inte ens fyra månader gammal och om hon skulle testas positivt skulle hon hamna i karantän själv, säger en kvinna som vill vara anonym till nyhetsbyrån AFP.

Från myndighetshåll försvaras dock strategin som nödvändig – även om det nu innebär massiv kritik från dem som drabbas.

”Om barnet är yngre än sju år kommer han eller hon få behandling vid ett allmänt sjukhus. För äldre barn eller tonåringar kommer dessa att isoleras på karantänsinrättningar”, säger en myndighetsrepresentant i ett uttalande.

En kinesisk mamma med sin dotter. Landets strikta covid-regler får nu massiv kritik i sociala forum.

Har nollpolicy

Kina, där coronaviruset upptäcktes, har under hela pandemin haft en extremt tydlig nollpolicy där man med alla medel försökt att stoppa spridningen, bland annat med kompletta nedstängningar och masstester.

I helgen hade mer än 14 miljoner av Shanghais invånare testats, samtidigt uppger myndigheter att 9 000 nya fall upptäckts under måndagen. Mer än 10 000 vårdanställda, bland annat 2 000 som i vanliga fall är knutna till den kinesiska armén, har förstärkt stadens vårdsystem. Samtidigt som invånare i mångt och mycket isolerats fortsätter viss verksamhet i form av att anställda får bo och arbeta på sina arbetsplatser, till exempel vid Shanghaibörsen.

Enligt amerikanska AP bedömer tre av fem utländska företag baserade i Shanghai att de kommer att behöva sänka sina vinstprognoser för i år som konsekvens av covidutbrottet.

Följ ämnen i artikeln