Långa kötider på Arlanda fortsätter

Publicerad 2022-05-26

Kökaoset på Arlanda fortsätter.

Inför långhelgen varnar nu Swedavia för längre väntetider.

– Det är helt sjukt, säger Andréas Näsman, som var på plats under torsdagsmorgonen.

Problemen med långa väntetider på Arlanda fortsätter. Nu varnar Swedavia för långa väntetider inför långhelgen på grund av bemanningsproblem.

De långa väntetiderna är ingenting nytt utan har pågått under några månader.

Köerna ringlar sig långa på Arlanda på torsdagsmorgonen.

På sin hemsida skriver Swedavia:

“På grund av bemanningsproblem i säkerhetskontrollerna har vi just nu långa väntetider”, står det på hemsidan.

Vidare skriver de:

“Vi beklagar situationen och uppmanar resenärer att vara ute i god tid.”

Swedavia säger att de som tänkt flyga från Arlanda under Kristi himmelfärdshelgen bör ta höjd för att få vänta längre än normalt.

– Nu har det lättat, köerna är nu på 20–25 minuter det är betydligt mindre än vad det har varit tidigare under morgonen, säger Ellen Laurin pressansvarig på Swedavia.

”Vi beklagar”

Enligt Swedavia arbetar de nu med flera insatser för att lösa kökaoset.

– Det pågår rekryteringsinsatser på hela flygplatsen, vi tar in administrativ personal och gör allt vi kan för att förbättra situationen. Men Kristi Himmelfärd är en stor reshelg och det är ett starkt restryck vissa tider, säger Ellen Laurin.

Tycker ni det är rimligt att det är så långa köer på Arlanda?

– Vi beklagar verkligen när det är längre köer än vanligt. Vi jobbar tillsammans med flygplatsens partners för att göra det så bra som möjligt, trots att det är ett utmanande läge. Vi har också gått ut med information till resenärerna, säger Ellen Laurin.

Har Swedavia planer på att snabbrekrytera personal?

– Vi jobbar väldigt mycket med att öka personalen så det pågår både från oss och våra samarbetspartners, säger Ellen Laurin.

PLUS: Så rundar du köerna på Arlanda

Andreas Näsman fick köa på Arlanda på torsdagsmorgonen.

”Tycker synd om personalen”

En som skulle flyga på torsdagsmorgonen var Andréas Näsman. Han berättar att han var där två timmar innan och skulle ta flyget till Umeå.

– Det är helt sjukt alltså. Det finns inget försvar för det här. Vi hade fast track, jag fattar inte att folk ens orkar stå i den kön, det är ett skämt, säger Andreas Näsman och fortsätter:

– Personligen tycker jag att Arlanda är en av Europas sämsta flygplatser. Det här är riktigt illa och jag tycker synd om personalen som jobbar där.

Även Jan Eliasson (S), tidigare utrikesminister och ordförande i FN:s generalförsamling, riktar kritik mot de långa kötiderna på Arlanda.

”Det kaos som råder på Arlanda skadar Sveriges rykte i världen mer än vi anar. Har under den senaste tiden hört en rad skräckhistorier om köer, förseningar, missade flighter och möten mm. En krisgrupp för omedelbara åtgärder bör upprättas mellan berörda myndigheter och företag”, skriver Eliasson på Twitter.

Följ ämnen i artikeln