Turkiet: Misstag med Sverige och Finland i Nato

TT

Uppdaterad 2022-05-14 | Publicerad 2022-05-13

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att det vore ett ”misstag” att låta Sverige och Finland bli medlemmar i Nato, rapporterar AFP.

USA lovar reda ut Turkiets inställning i frågan, meddelar Vita huset.

– Vi ställer oss inte positiva. Skandinaviska länder är som ett gästhem för terrororganisationer, säger Erdogan till journalister i Istanbul efter fredagsbönen.

Erdogan drar paralleller till Natos beslut att låta Grekland bli medlem 1952, ett land som Turkiet har en långvarig historisk konflikt med.

– Vi i Turkiet vill inte begå ytterligare ett misstag på det här området.

Den turkiske ledaren anklagar de skandinaviska länderna för att ge en fristad till medlemmar ur de av EU, USA och Turkiet terrorstämplade organisationerna PKK och vänsterextrema DHKP-C.

USA arbetar för att ”klargöra Turkiets position”, meddelar Vita husets pressekreterare Jen Psaki. Tanken på att Sverige och Finland ansluter sig till försvarsalliansen har fått ett ”brett stöd från Natos medlemsländer”, tillägger hon.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid ett möte med Nato i mars. Arkivbild.

Värderad Nato-medlem

USA:s biträdande utrikesminister Karen Donfried understryker att USA fortsatt står bakom Finland och Sverige om länderna ansöker om Nato-medlemskap, rapporterar ABC News.

John Kirby, talesperson för försvarshögkvarteret Pentagon, säger även han att USA försöker ”bättre förstå” Ankaras ståndpunkt.

– Turkiet är en värderad Nato-medlem, det har inte förändrats. De har varit involverade i och hjälpsamma i att försöka få till en dialog mellan Ryssland och Ukraina, och de har försett Ukraina med stöd. Så inget ändras vad gäller deras ställning inom Nato, säger Kirby.

Samma dag som analysen

På lördag och söndag håller Nato ett informellt utrikesministermöte i Berlin, där den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu kommer att delta, rapporterar Bloomberg. Även utrikesminister Ann Linde (S) och hennes finländske kollega Pekka Haavisto närvarar.

Utspelet kommer samma dag som den svenska regeringen och riksdagen presenterat sin säkerhetspolitiska analys, där man bland annat gör bedömningen att ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen skulle öka säkerheten för Sverige.

Analysen kommer att ligga till grund för statsminister Magdalena Anderssons och Socialdemokraterna beslut om hur man ställer sig till en Natoansökan, som fattas vid ett möte på söndag.

I går gav Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin besked om att Finland bör gå med i Nato utan dröjsmål.

Snabb process

Beskedet togs emot med öppna armar av försvarsalliansens chef Jens Stoltenberg.

”Om Finland bestämmer sig för att ansöka kommer de att önskas varmt välkomna i Nato och ansökningsprocessen kommer att ske raskt och smidigt”, sade Stoltenberg i ett uttalande.

En Natokälla uppgav tidigare i veckan att ansökningar från Sverige och Finland skulle behandlas skyndsamt.

– De behöver bara söka. Eftersom de är så nära partner så känner vi till dem extremt väl. Vi känner till deras politiska system, deras rättsväsende, deras försvarssystem. Vi har en klar bild av att de är kapabla att uppfylla kraven i ett medlemskap, sade källan i en genomgång för svenska journalister.

För att ett land ska kunna bli medlem i Nato krävs det att samtliga av de befintliga medlemsländerna ger sitt godkännande.