Åke Westin, 85, dog efter krock med parkerad elsparkcykel

Publicerad 2022-02-06

I september 2021 dog Åke Westin, 85, efter att han kolliderat med en parkerad elsparkcykel i Västerås.

Vännen Rolf Moberg, 80, träffade honom bara en stund innan den tragiska olyckan.

– Jag saknar våra kvällar med pyttipanna och vin, säger Rolf.

Den 26 september i fjol dog Åke Westin, 85, efter att han krockat med en elsparkcykel i Västerås, något som SVT Västmanland tidigare har rapporterat om.

Bara en stund innan den tragiska olyckan hade Åke träffat vännen Rolf Moberg, 80, på en gudstjänst i Västerås Domkyrka.

– Vi hade varit på en avskedsgudstjänst för en av prästerna där. Det var vackert väder, och efter gudstjänsten satt vi utomhus och drack kyrkkaffe i en timme eller drygt. Sedan skildes vi åt på Domkyrkoplan. Åke for åt sitt håll hem till sig, och jag for åt mitt håll hem till mig, säger Rolf Moberg.

Ville minnas honom som han var i livet

Men Åke kom aldrig hem. På vägen från kyrkan, på en trehjulig elcykel som han byggt själv, krockade han med en elsparkcykel som stod parkerad på en gång- och cykelväg på Vetterstorp.

På eftermiddagen fick Rolf ett samtal från sjukhuset i Västerås.

– En läkare ringde mig och berättade att Åke varit med om en svår olycka. Hon sa också att hon aldrig varit med om att någon med så svåra skador hade överlevt. Sedan frågade hon om jag ville komma upp och träffa honom, men jag avstod. Jag ville minnas honom som han var i livet. Åke var en glad gosse, ingen kunde tro att han var 85 år, säger Rolf.

På kvällen den 26 september fick Rolf beskedet att Åke inte överlevt den svåra olyckan.

– Jag stod skriven som Åkes närmast anhöriga, säger Rolf.

Vännen: ”Saknar våra kvällar med pyttipanna”

Vännerna, som känt varandra i mer än 50 år, bekantade sig med varandra via föreningslivet. De umgicks mycket inom Frimurarorden, sågs ofta i kyrkan och de senaste åren träffas varje onsdag hemma hos Åke.

– Det blev som en vana, eller ovana. Vi brukade äta pyttipanna med ägg och ett glas vin och lösa en del av livets problem. Vi hade lite olika åsikter, men ingen tyckte att den var förmer än den andra, säger Rolf.

Eftersom Rolf är närmast anhörig har han hjälpt till att städa ur Åkes radhus – samma hus som de brukade träffas i på onsdagskvällarna.

– Det är klart att jag saknar honom nu. Jag tänker ofta på våra middagar.

Utredning om olyckan nedlagd

Den tragiska dödsolyckan blev uppmärksammad över hela landet och väckte diskussion om säkerhetsproblemen med elsparkcyklar.

Polisen öppnade en utredning om vållande till annans död efter olyckan. Voi, som äger elsparkcykeln som Åke krockade med, beklagade händelsen i medier och meddelade att de samarbetade med polisen.

Nu, närmare ett halvår efter olyckan, har polisen meddelat att de inte kommer längre i utredningen och att ingen kan hållas ansvarig för olyckan.

Rolf Moberg säger att han frågar sig vilka regler som finns när det kommer till framförandet av elsparkcyklar.

– När man ser hur de är slängda på gångbanor och kring gångbanor så funderar man mycket på tankeverksamheten hos de som ställer dem där. Och hur de som hyr ut dem, eller hyr dem, hanterar dem, säger Rolf.

Följ ämnen i artikeln