Ryska rymdbossens kärnvapenhån mot Boris Johnson

Uppdaterad 2022-04-25 | Publicerad 2022-04-24

I onsdags testade Ryssland sin nya kärnvapenrobot Sarmat.

Dagen efter twittrade den ryske rymdchefen Dmitrij Rogozin ut ett märkligt hån mot Storbritanniens premiärminister:

”Boris, om Sarmat används kommer ingen av er prata med varandra. Och ingen kommer styla ditt hår”.

Rysslands nya interkontinentala missil avfyrades från rymdbasen Pletesk i Archangelsk-regionen. Det var första gången den testsköts och USA:s försvarshögkvarter Pentagon hade enligt kutym informerats på förhand.

Ryssland hävdar att Sarmat – som i västländer kallas ”Satan 2” – kan bära minst 10 kärnvapenladdningar samtidigt och att den bryter igenom alla befintliga och framtida missilförsvar.

– Det här unika vapnet kommer stärka stridspotentialen bland våra väpnade styrkor, säkerställa Rysslands säkerhet från yttre hot och ge en tankeställare till dem som försöker hota vårt land, sa presidenten Vladimir Putin i ett tv-tal timmarna efter testet.

Twittrade om Johnson

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan är inte förvånad.

– Det är ett prestigevapen och passar väldigt bra in i den retorik man har nu i rysk stats-tv där man pratar om att till exempel Storbritannien skulle anfalla Ryssland med kärnvapen och massa bisarra kärnvapenuttalanden från olika typer av experter, sa han till Aftonbladet i onsdags.

Dagen efter twittrade den ryska rymdindustrins chef Dmitrij Rogozin att Boris Johnson sagt att Storbritannien skulle kunna slå tillbaka mot en rysk kärnvapenattack utan att först konsultera med andra Natoländer.

Sedan skrev han, enligt Newsweeks översättning från ryska, så här:

”Boris, om Sarmat används kommer ingen av er prata med varandra.”

I ett svar på sin egen tweet la han till:

”Och ingen kommer styla ditt hår, herr premiärminister. Ja, och det kommer inte finnas något att fixa”.

Brittiska regeringen undersöker

Dmitrij Rogozin, 58, är sedan 2018 chef över den ryska rymdstyrelsen Roscosmos. Har har tidigare varit Rysslands Nato-ambassadör och vice premiärminister med ansvar för försvarsindustrin.

Det är inte ovanligt att han publicerar sarkastiska kommentarer om västledare i sociala medier, skriver Radio Free Europe/Radio Liberty.

Newsweek har inte lyckats verifiera att Boris Johnson uttryckt sig så som Rogozin hävdar angående en brittisk vedergällning mot Ryssland.

Boris Johnson.

En talesperson för Boris Johnsons kansli uppger för tidningen att de inte heller känner till något sådant uttalande, men att saken ska undersökas.

En annan brittisk regeringskälla säger till Newsweek att Rogozins påstående kan vara medveten propaganda och att bakgrunden kan vara ett tv-inslag tidigare i april då den Putin-lojala programledaren Vladimir Solovyov diskuterade en hypotetisk kärnvapenattack från Storbritannien.

Efter provskjutningen på onsdagen twittrade Dmitrij Rogozin att Sarmat kommer att vara färdigtestad och redo för leverans till de ryska kärnvapenstyrkorna under hösten.