Vittnen om skjutningen i New Yorks tunnelbana: ”Var bara panik”

Uppdaterad 2022-04-13 | Publicerad 2022-04-12

Minst 29 personer har skadats i samband med masskjutningen i New Yorks tunnelbana – tio av dem träffades av skott.

Vagnarna var fulla av morgonpendlare som plötsligt tvingades fly upp ur tunnlarna när en man i gasmask började skjuta resenärer.

– Det var jättemånga skott, säger resenären Clair.

Tåget rullade in till perrongen på stationen vid Sunset Park i Brooklyn, New York, klockan 08.24.

Bland människorna i morgonrusningens vimmel tog en man på sig en gasmask. Han plockade sedan upp en rökgranat ur sin väska och medan röken spreds började han skjuta mot sina medresenärer.

Från motsatt riktning anlände snart nästa tåg till stationen där de våldsamma scenerna utspelade sig. Ombord var 15-årige John Butsikares. När tågdörrarna öppnades till den rökfyllda stationen började konduktören ropa åt folk att hoppa på tåget – i stället för att gå av.

– Jag visste inte vad som hände. Det vara bara panik, säger John Butsikares till New York Times.

”Jättemånga skott”

Claire var en av alla människor som desperat försökte ta sig från plattformen och upp till gatunivå och säkerhet. Under tiden som hon befann sig i kaoset säger hon sig ha hört så många skott att hon ”tappade räkningen”.

– Det var jättemånga skott, jag har har ingen aning om hur många, säger hon till New York Post.

24-åriga Jessuly Alvarado var på väg till sin arbetsplats när alla tunnelbaneresenärer plötsligt uppmanades att evakuera tunnlarna.

– Jag var på tunnelbanan när de bad mig gå av, sedan såg jag på min telefon att det varit en skjutning precis vid min arbetsplats, säger hon till Aftonbladet.

Räddningspersonal och polis på plats efter masskjutningen.

Hon arbetar vid en skola i närheten av Sunset Park – men med anledning av masskjutningen håller skolan stängt.

– Det är galet det som hänt här. Nu står jag här eftersom all trafik är avstängd, jag kan inte ta mig någonstans, säger Jessuly Alvarado.

När polisen sökte igenom brottsplatsen fann de två förlängda magasin intill en Glock-pistol, enligt New York Post.

Polisinsatsen beskrivs som massiv.

– Vi har satt in alla tillgängliga resurser för att utreda händelsen, säger Lorraine Grillo, vice borgmästare, New York.

Förövaren fortsatt på fri fot

Skytten lyckades fly platsen i det tumult han skapat. Polisen bekräftar det händelseförlopp som flera vittnen beskrivit.

Polisinsatsen i New York beskrivs som massiv.

– Mannen ska ha burit vad som beskrivs som en gasmask och tagit fram en behållare ur sin väska, som han sedan öppnade. Tåget fylldes då med rök och efter det så började han skjuta och träffade då flera personer på tunnelbanan, säger Keechant Sewell, polischef.

Minst 29 personer skadades i tumultet varav tio träffades av skott, rapporterar amerikanska medier.

Vid en pressträff strax efter dådet vädjade polisen om allmänhetens hjälp i jakten på gasmaskmannen. Trots att de snabbt var på plats så är ännu ingen gripen för vansinnesdådet.

– Det utreds inte som ett terrorbrott i nuläget, säger Keechant Sewell.