Rebellstyrkor vinner mark i Etiopien – regeringen: ”Beväpna er”

Publicerad 2021-11-04

Konflikten i Etiopen fortsätter att eskalera och rebellstyrkor från Tigray närmar sig landets huvudstad.

Samtidigt som USA överväger ytterligare sanktioner mot landet har den Nobels-fredsprisvinnande premiärministern Abiy Ahmed ett tydligt budskap till sin befolkning:

”Beväpna er”.

Under ett års tid har konflikten mellan regeringen och rebellstyrkorna i Tigray i norra Etiopien rasat.

På tisdagen utlyste regeringen ett nationellt nödläge efter nya rapporter om att rebellstyrkorna tagit över ytterligare områden, och att de nu överväger en offensiv mot huvudstaden Addis Abeba.

Det har lett till att regeringen nu försöker mobilisera den civila befolkningen mot rebellstyrkorna i Tigray People’s Liberation Front, TPLF.

Civila har under veckan uppmanats av myndigheterna att beväpna sig, och vara redo att strida och försvara sina bostadsområden ifall TPLF når huvudstaden.

”Det är varje etiopiers plikt att dö för Etiopien”, skrev Abiy Ahmed i ett inlägg på Facebook som nu har tagits bort. I inlägget manade han också folket att ta till vapen, begrava fienden och dö för sitt land.

Krigsbrott från alla sidor

I en ny rapport som FN presenterade i veckan framgår det att samtliga parter i konflikten kan ha gjort sig skyldiga till krigsbrott och brott mot mänskligheten, skriver The Guardian.

Rapporten innehåller förstahandsinformation om massmord av civila, tortyr och våldtäkter i samband med konflikten i Tigray. Majoriteten av brotten har enligt FN begåtts av regeringsstyrkor och trupper från Eritrea som är allierade med den eritreanska regeringen i konflikten.

Exempelvis ska regeringsstyrkorna dödat mer än hundra personer i en massaker i Axum, Tigray, den 28 november förra året.

Samtidigt understryker rapportern att på senare tid, i samband med att rebellstyrkorna från Tigray har avancerat, har allt fler uppgifter inkommit om att även de har begått flera brott mot de mänskliga rättigheterna.

Sanktioner från USA

Etiopien har nu uteslutits från ett större amerikanskt handelsavtal och Joe Biden anklagade i samband med beslutet den etiopiska regeringen för ”grova kränkningar mot internationellt erkända mänskliga rättigheter”.

Trots de redan hårda åtgärderna kan ytterligare sanktioner från USA komma att införas mot Etiopien, som tidigare sågs som en stabil allierad till väst, inom de närmaste dagarna.

– Att fortsätta kriget, undvika genuina förhandlingar om nedtrappning och vapenstillestånd, och att vägra humanitär hjälp för att undvika en katastrof är handlingar som tar Etiopien i en farlig riktning, säger Jeffrey Feltman, USA:s speciella sändebud i Afrikas Horn till The Guardian.

Feltman menar att USA fortfarande vill fortsätta det partnerskap man tidigare haft med landet, men att det inte kommer vara möjligt om situationen fortsätter.

USA har även varnat TPLF och markerat att man starkt är emot att de avancerar söderut.

Vunnit nobels fredspris

Hittils har tusentals civila dött i konflikten, mer än två och en halv miljon människor i norra Etiopien har tvingats att fly från sina hem och runt 400 000 tusen människor uppskattas svälta på grund av konflikten.

TPLF:s konflikt har främst varit med Etiopiens regering, men även trupper från Eritrea har deltagit i striderna på Etiopiens sida.

De två länderna var länge svurna fiender, men konflikterna mellan Etiopien och Eritrea pågår inte längre och Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tilldelades 2019 Nobels fredspris för att han lyckades avsluta den 20 år långa konflikten.

Startade med stormning av militärbas

TPLF var innan Abiy Ahmed kom till makten 2018 det dominanta partiet i Etiopien men har sedan dess förlorat mycket av sitt politiska inflytande. Samtidigt hade spänningarna mellan Tigray och centralmakten ökat konstant under en längre tid innan kriget startade.

Den väpnade konflikten började med att en militant grupp, lojala till TPLF, stormade flera av regeringens millitärbaser i norra Etiopien den 3 november 2020. Abiy Ahmed och hans regering svarade med att skicka fler trupper till området och inbördeskriget var därefter ett faktum.