Valarbetare vittnar om dödshot och trakasserier

Publicerad 2022-06-22

NEW YORK. Valarbetarna blev måltavlor för Trumps lögner om valfusk.

Ruby Freeman och hennes dotter vittnar om dödshot och trakasserier efter presidentens utpekande.

– Vet ni hur det känns när USA:s president ger sig på en? sa Freeman under den fjärde offentliga 6 januariutfrågningen.

Ruby Freeman och hennes dotter Shaye Moss var valarbetare i delstaten Georgia under presidentvalet 2020.

Kvinnorna blev utsatta för en lavin av hot och hat efter att Trump och hans personliga advokat Rudy Giuliani felaktigt anklagat dem för att ha manipulerat valresultatet.

I ett förinspelat vittnesmål sa Freeman att hon förr stolt brukade kalla sig själv för ”Lady Ruby” i sin hemstad.

– Nu vågar jag inte ens säga mitt namn längre. Jag blir nervös om jag stöter på någon i mataffären som säger mitt namn, för jag är orolig över vem som kan lyssna, berättade hon för den kommitté som utreder stormningen av Kapitolium.

Wandrea "Shaye" Moss vittnar, medan hennes mamma Ruby Freeman, i rött, lyssnar.

– Jag har förlorat mitt namn, och jag har förlorat mitt rykte, fortsatte hon.

– Allt startade på grund av att nummer 45 (Trump) och hans allierade Rudy Giuliani, bestämde sig för att göra mig och min dotter till syndabockar.

Den fjärde offentliga utfrågningen, där 6 januarikommittén presenterar sina fynd efter en elva månader lång utredning, fokuserade på hur Trump pressade valarbetare och valansvariga i nyckelstater, som Georgia och Arizona, för att klamra sig fast vid makten.

Dödshot, sexuella trakasserier och inbrott

Flera konservativa republikaner, så som Brad Raffensperger, Georgias delstatssekreterare, berättade inför kommittén och de amerikanska tv-tittarna hur de ville att Trump skulle vinna.

Men de vägrade gå med på Trumps komplott, med fejkelektorer och lögner om falska valsedlar, för att påverka utgången.

När de inte gick med på planen fortsatte Trump hetsa sina supportrar. Det ledde till att Raffensperger och hans frus adress och nummer lades ut på nätet.

De fick mängder av dödshot, sexuella trakasserier, och styvdottern drabbades av inbrott av Trump-supportrar som trodde att valet stulits.

Brad Raffensperger, Georgias delstatssekreterare.

Men Raffensperger vägrade lämna sin post.

– I vissa ögonblick tror jag att man måste stå upp och vara i skottlinjen, vittnade han inför kommittén under onsdagen.

Under ett känt telefonsamtal med Raffensperger, ett par dagar före den 6 januari, försökte Trump personligen pressa honom till att ”finna de 11 000 röster som saknas”.

”En röstbedragare”

Under det timslånga diskussionen nämnde presidenten också valarbetaren Ruby Freemans namn, 18 gånger. Och kallade henne för ”en röstbedragare”.

Trump hade nämligen sett en övervakningsvideo av Freeman som arbetade under valnatten Georgia, en delstat han blivit besatt av att vinna. Särskilt länet Fulton County, där han felaktigt påstod att väskor med Biden-valsedlar dök upp mitt i natten.

Enligt valansvariga har vartenda påstående utretts, utan att man funnit systematiska felaktigheter.

Ruby Freeman. I ett förinspelat vittnesmål sa Freeman att hon förr stolt brukade kalla sig själv för ”Lady Ruby” i sin hemstad.

När Trump-samtalet till Raffensperger läckte i början av 2021 tilltog trakasserierna mot Ruby Freeman och hennes familj, vittnar hon.

Hon tvingades lämna sitt hem i två månader, på grund av att FBI bedömde att det inte längre var säkert för henne att stanna hemma.

Freeman berättade hur Trump riktade sitt hat mot ”en företagskvinna, en mor, en stolt amerikansk medborgare, som hjälpte Fulton County genomföra ett val mitt i en pandemi.”

– Nu känner jag mig inte säker någonstans, sa Freeman till 6 januariutredarna.

– Vet ni hur det känns när USA:s president ger sig på en?