Svenska Ellen, 38, flyr Texas – på grund av hotet om abortförbud

Publicerad 2022-06-19

Hotet om ett utvidgat abortförbud och skolskjutningen blev droppen.

Nu flyttar svenska Ellen Rivas, 38, och hennes familj från Texas.

– Situationen har blivit ohållbar, säger tvåbarnsmamman.

När som helst kommer beskedet från USA:s Högsta domstol som kan förändra landets aborträtt i grunden.

– Det verkar inte lovande, vilket är sorgligt, suckar Ellen Rivas, som bott i Texas i åtta år.

PLUS: Hon är servitrisen ”Roe” som tvingade fram abortlagen

Första gången Aftonbladet träffade Ellen från Örebro var i oktober i fjol. Utanför Texas stadshus i Austin, där hon protesterade mot delstatens nya, kontroversiella ”hjärtslagslag”.

En lag som förbjuder aborter efter gravidvecka 6, innan många kvinnor ens vet att de är gravida. Inga undantag görs vid fall av våldtäkt eller incest.

– Först tänkte jag ”det kan inte vara sant”, den kan inte gå igenom. Det vore som att gå tillbaka till 20-talet, sa Ellen Rivas då.

Redan den gången övervägde hon att flytta med familjen. Den konservativa politiken hade gått får långt i delstaten, upplevde hon.

Det var inte en miljö hon ville att barnen, framför allt sexåriga dottern Lou skulle växa upp i.
– Då tänkte jag ”detta beslutet kommer stoppas i Högsta domstolen”. Sedan gjorde de inte det. I stället har det tillkommit andra lagar, i delstaterna runt omkring. Det har blivit som en dominoeffekt, säger Ellen Rivas i dag.

”Kvinnors rättigheter och rätten till abort påverkar hela samhället. Det tänker inte de som skriver dessa lagarna på”, säger Ellen Rivas.

Inskränks i hälften av delstaterna

Nu har familjen bestämt sig.

Texas-lägenheten är uppsagd. Flyttlasset går i juli.

I början av maj läckte ett beslutsutkast från USA:s Högsta domstol, som avslöjade att den konservativa majoriteten på domarbänken var beredd att häva den nationellt garanterade aborträtten, som i USA kallas ”Roe v. Wade” efter ett beslut från 1973.

Domare har möjlighet att ändra sig innan det definitiva beskedet tillkännages i slutet av juni.

Om ”Roe” hävs blir det i stället upp till varje delstat att besluta om abortlagar, i stället för att aborträtten garanteras i hela landet.

Rätten till abort kommer med största sannolikhet kraftigt inskränkas, eller totalförbjudas, i hälften av USA:s delstater.

Demonstration för rätten till fri abort i Austin den 14 maj 2022.

Framför allt i södra och mellersta delarna av landet. Kusterna – där New York och Kalifornien ligger – kommer då ses som tillflyktsorter för de amerikaner som vill göra abort.

Ellen Rivas har inga höga förhoppningar inför det historiska beskedet.

– Det är nästan svårt att ta in. Jag fattar inte hur man tänker. Kvinnors rättigheter och rätten till abort påverkar hela samhället. Det tänker inte de som skriver dessa lagarna på, säger hon.

– Det är kristna, vita, äldre gubbar som kommer fram till det här, både republikaner och demokrater.

Ellen Rivas upplever att hon bor i en liberal åsiktsbubbla i Austin, eftersom storstaden är mer demokratisk än övriga delar av Texas och familjen umgås ofta med politiskt likasinnade.

– Jag har faktiskt fortfarande inte träffat någon som öppet säger att de är emot abort. Men de finns uppenbarligen bland oss, säger Ellen.

”Som en kedjereaktion”

– Kompisar, de som har familj och är uppvuxna här, är väldigt nedslagna över utvecklingen. Jag tror att de har det jobbigt. De har många funderingar kring framtiden.

Bland annat har hon en vän i Austin som jobbar med att skicka universitetsstudenter till andra delstater för att utbildas i hur man utför aborter. Eftersom medicinstudenter inte får lära sig det i Texas.

Texas guvernör Greg Abbott skrev i maj 2021 under en ny abortlag som förbjuder aborter i den amerikanska delstaten till vecka sex. Så tidigt vet många kvinnor inte ens om att de är gravida.

Under de åtta år som Ellen Rivas bott i Austin upplever hon omvälvande politiska förändringar, som hon ser som bakslag.

Utöver abortförbuden, har hbtqi-rättigheter inskränkts. Samtidigt som vapenlagar blivit allt mer generösa.

Allt har förvärrats, enligt Ellen.

– Det är så mycket dumma lagar. Det har blivit som en kedjereaktion.

”Inte ett skolår till här”

Spiken i kistan blev delstatens blodigaste skolskjutning någonsin. I slutet av maj dödades 19 elever och två lärare, i Uvalde, Texas, 25 mil söder om familjens hemstad.

– Det drabbade mig väldigt hårt. Mina barn är exakt i den åldern som de som dog i Uvalde. Vi hade tre dagar kvar på skolåret. Till slut var jag tvungen att stänga av nyheterna, ta bort Facebook. För jag klarade inte av att ta in mer. Det var för nära, berättar Ellen.

– Vi kände: ”inte ett skolår till här. Vi måste flytta i sommar”. Det kändes … inte akut, men vi gjorde slag i saken.

19 barn och två lärare dödades i skolskjutningen i Uvalde, Texas, den 24 maj.

Ellen talade med sina barns lärare, som förklarade att de, i kölvattnet av Uvalde, hade tänkt på olika strategier för hur de kommer agera vid en skolskjutning.

– Den lärare som haft min sexåring sa ”Jag kommer inte låta barnen sitta kvar, jag kommer kasta ut dem genom fönstret”. Det är helt sjukt! Det är sjukt att de ens ska behöva tänka sådana tankar, för att hålla barnen säkra i skolan.

PLUS: Hon är servitrisen ”Roe” som tvingade fram abortlagen

Tidigare bodde familjen i Sverige, och Ellen tänker att Texas och hennes födelseland är totala motpoler.
Ju äldre barnen har blivit, desto mer påtagligt har det blivit. Det har blivit uppenbart hur mycket Texas-lagarna påverkar dem i vardagen.

– Det är vissa saker jag vant mig vid här, men vissa saker tycker jag förstås är helt fruktansvärda, som lagarna som nu trätt i kraft. Som svensk upplevs det som extremt.

Inför förra valet satte familjen upp en skylt i trädgården utanför huset. ”Jag blir ledsen över att det här inte är en självklarhet för alla – särskilt inte här i Texas”, säger Ellen Rivas.

Aborter är en kvinnorättsfråga, konstaterar Ellen, men hon understryker att hon också ser det som en mänsklig rättighet. Det stundande beslutet i Högsta domstolen påverkar alla, förklarar hon. Familjer, ensamstående, män såväl som kvinnor.

Flyttar till Massachusetts

Sexåriga dottern Lou kommer in i arbetsrummet , bakom mamma, med busigt leende. Hon hinner göra kaninöron med fingrarna på mammas huvud innan hon rusar vidare.

Ellen skrattar, och blir sedan allvarlig.

– Även om jag har både en dotter och en son är det självklart henne jag tänker lite mer på när det kommer till det här, säger Ellen.

– Jag tänker också på vilka människor de kommer ha runtomkring sig och vilka värderingar de personerna har. Det är det vi vill komma bort från.

Ellen Rivas tillsammans med dottern Lou.

Hemma i Austin har familjen börjat rensa undan prylar de inte vill kånka med sig till nya huset.

Om ett par veckor flyttar de till Massachusetts. En delstat på amerikanska östkusten, med Boston som största storstad.

– Nu är vi jättepeppade. Det ska bli kul att komma till ett nytt ställe, som kommer vara något helt annat. Nytt klimat; både vad gäller natur och väder, men även politiskt, säger Ellen.

– Den yngre tycker vi ska åka så snart som möjligt, och den äldre, nioåringen, är lite mer orolig för hur det ska bli med kompisar. Men vi kommer ha mycket roligt.

Nya hemorten är inte slumpmässigt vald. Det är en kombination av lantlig natur och den politik Ellen och hennes amerikanska man föredrar.

– När man tittar på den politiska kartan över USA är det generellt de större städerna som för progressiv politik. Men i Massachusetts kan man även bo på landet och fortfarande i en demokratisk kommun, säger hon.

Att stanna i Texas känns ohållbart. Men ibland har hon funderat på om det vore bättre att försöka förändra inifrån. I stället för att dra.

– Man skulle kunna tänka ”jag borde stanna och kämpa, och rösta i höst”. Men jag känner inte att det finns hopp just nu. Jag tror inte att det kommer förändras på länge.

Följ ämnen i artikeln