Coronapandemin

Glädjeraset: ”Inte längre som på bilden”

Av: 

Emil Forsberg

NYHETER

Smittspridningen exploderade efter årsskiftet.

Nu visar bilder hur kurvan vänder brant nedåt igen.

– Det är med stor glädje vi kan meddela dessa besked, säger socialminister Lena Hallengren (S).

På torsdagsmorgonens presskonferens meddelade regeringen att de flesta coronarestriktioner hävs från och med 9 februari.

Socialminister Lena Hallengren visade upp en graf över antal bekräftade fall i Sverige, som visar på en kraftig minskning den senaste tiden. Något som delvis kan bero på att testningsrekommendationen ändrats.

– Covid-19 är inte längre som förut. Bilden visar hur smittspridningen exploderade vid årsskiftet, men till skillnad från tidigare vågor har varken avlidna eller iva-vårdade skjutit i höjden på samma sätt som smittspridningen, säger hon.

Inte lika farlig

Socialministern lyfter fram den nya forskningen som visat att omikron inte är lika farlig som tidigare virusvarianter, samtidigt som varannan vuxen tagit sin tredje dos.

– Omikron ger en mildare sjukdom för de allra flesta. Vaccinet ger ett starkt skydd och de allra flesta svenskar har tagit sina sprutor, säger hon och tillägger:

– Regeringen har hela tiden varit tydlig med att restriktionerna inte ska vara kvar längre än nödvändigt. 9 februari kan merparten av dem tas bort och det är med stor glädje vi kan lämna dessa besked i dag.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Så tycker experterna om regeringens besked

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Lena Hallengren

Omikron

Covid-19