Över 100 vårdas på iva i Sverige

”Vi måste göra allt för att få ner smittotalen”

Publicerad 2021-12-28

Antalet svårt covidsjuka har fortsatt att öka under julveckan.

Nu vårdas över 100 patienter på landets intensvvårdsavdelningar – det högsta antalet sedan mitten av juni.

– Man ska ta det här på allvar, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus i Stockholm.

Enligt intensivvårdsregistret intensivvårdas 101 personer på tisdagen. Det är 15 procent fler än för en vecka sedan och det högsta antalet sedan i mitten av juni.

Siffrorna förvånar inte Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.

– Vi ser en ökad ansträngning i vården nu, säger han.

Han uppmanar människor att ta ökningen på allvar och följa de rådande rekommendationerna och att ta den vaccinspruta man erbjuds.

– Man ska göra det man kan göra för att undvika att komma till ivavården. Det gäller för människor att vaccinera sig och att de som fått erbjudande att ta den tredje dosen tar den, säger han.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus

60 procent ovaccinerade

Medianåldern för de covidsjuka iva-patienterna är 63 år och, som tidigare, är männen i majoritet (71 procent) enligt siffror från Svenska intensivvårdsregistret. Åtta av tio har någon riskfaktor, som en kronisk sjukdom. Närmare sex av tio (58 procent) var helt ovaccinerade.

Siffrorna överensstämmer med det som Johan Styrud och hans kollegor möter på Danderyds sjukhus.

– Vi brukar räkna att 40 procent av dem vi vårdar på iva är vaccinerade. Och de som ligger inne och inte är vaccinerade är betydligt yngre än de som är vaccinerade. De senaste siffrorna jag såg var 71 år för vaccinerade, medan ovaccinerade var 51 år i snitt, säger han.

Han säger att situationen på Danderyds sjukhus är ansträngd både för intensivvården och övrig vård. Samtidigt som man hanterar en ökning av covidpatienter kämpar man med en ovanligt tuff säsongsinfluensa, både bland patienter och personal.

– Jag tror att det är svårare att ställa om och bygga ut intensivvården nu jämfört med tidigare, säger han.

”Måste göra allt”

Men situationen denna vinter är betydligt bättre jämfört med i fjol då Sverige stod mitt i en andra pandemivåg, understryker han. Jämfört med andra nordiska länder har vi ett något bättre läge i vården, säger han. Han välkomnar de nya inresereglerna som kräver ett negativt covidtest för utändska medborgare.

– Vårdbehovet i de andra nordiska länderna har ökat något otroligt, så länge vi kan hålla smittan stången är det bra.

Röster har höjts för att coronaåtgärderna är för hårda med tanke på att allt fler är vaccinerade och att mycket tyder på att omikronvarianten ger mildare symtom. Det håller Johan Styrud inte med om.

– Det håller jag inte med om. Sjukvården är pressad, vi måste göra allt i samhället för att få ner smittotalen nu.