Republikanskt stöd för Trump efter razzia

TT-AP

Publicerad 2022-08-09

Avslöjandet att den federala polisen FBI sökt igenom Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida har utlöst en politisk storm i USA. Ledande republikaner har skyndat till den tidigare presidentens försvar.

Donald Trumps vicepresident Mike Pence, en tänkbar rival till Trump om presidentkandidaturen 2024, uttrycker ”djup oro” över att Trumps hem genomsökts och att justitiedepartementets agerande undergräver allmänhetens förtroende för rättsväsendet. Han kräver en fullständig redogörelse från justitieminister Merrick Garland.

Kevin McCarthy, som siktar på att bli talman om Republikanerna får majoritet i representanthuset efter valet i november, anklagar justitiedepartementet för ”väpnad politisering”.

Ser möjligheter

Det finns tecken på att Republikanerna vill slå mynt av upprördheten hos Trumptrogna väljare.

Republikanernas partiordförande Ronna McDaniel kallar räden ”skandalös”. På en fråga från Fox News om hur partiet bör reagera svarade hon med att be om mer kampanjbidrag till partiets kandidater i mellanårsvalet.

– Vi måste återta makten. Det enda sättet vi kan stoppa dem på är att vinna representanthuset och senaten, säger hon och fortsätter:

– President Trump har rätt när han jämför det här med Watergate. Detta är verkligen skrämmande.

Dan Scavino, som under Trumps tid i Vita huset skötte den dåvarande presidentens konton på sociala medier, manar honom att snarast tillkännage att han ställer upp i presidentvalet 2024. ”GÖR DET – 45! #TRUMP2024,” skriver Scavino på Twitter.

”Attack från vänsterdemokrater”

Kommentarerna från Demokraterna är återhållsamma.

– Ingen står över lagen, inte ens en före detta president i USA, säger representanthusets talman Nancy Pelosi till NBC.

Det var förre presidenten själv som berättade om måndagskvällens genomsökning. Trump beskrev husrannsakan som ett tjänstefel från åklagarmyndighetens sida.

”Mitt vackra hem, Mar-A-Lago i Palm Beach, Florida, är just nu belägrat, plundrat och ockuperat av en stor grupp FBI-agenter”, skrev han på sitt sociala nätverk Truth Social network.

Trump beskriver genomsökningen som en ”attack av radikala vänsterdemokrater som desperat inte vill att jag ställer upp i presidentvalet 2024”.

Enligt New York Times var Trump inte i sitt hus i Mar-A-Lago vid räden.

Lådor med dokument

Varken FBI eller justitiedepartementet har kommenterat ärendet, men presidentens son Eric Trump säger till Fox News att razzian hade koppling till utredningen om de stora mängder dokument som Trump tog med sig när han lämnade Vita huset i januari förra året.

USA:s nationalarkiv uppgav i februari att man tagit emot 15 lådor med dokument från Trumps residens i Palm Beach i Florida. Enligt The Washington Post innehöll de handlingar som var sekretessbelagda och som Trump tagit med sig efter valförlusten. Där fanns bland annat korrespondens med Trumps företrädare Barack Obama.

Dokumenten skulle enligt lag ha lämnats över i slutet av hans presidentskap men hamnade på Mar-a-Lago.

Trump omgärdas av en rad utredningar, bland annat utreds personer som står nära ex-presidenten och som försökte ogiltigförklara presidentvalet 2020, liksom hans kopplingar till stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.