Forskare har hittat tecken på liv i Antarktis

25-gradiga ”grottor” är urgröpta av vulkanånga i isen

Publicerad 2022-01-11

Under den tjocka isen finns ett system med varma grottor.

Nu tror forskare att de kan ha hittat tecken på liv i Antarktis.

Runt Erebus finns ett komplicerat system av ihåligheter som gröpts ur isen av kokhet ånga.

Mount Erebus är den näst högsta vulkanen på jorden och den har varit aktiv i cirka 1,3 miljoner år. Tack vare det hoppas forskare att man ska hitta en gömd värld av djur och växter under istäcket.

Runt Erebus finns ett komplicerat system av ihåligheter som gröpts ur isen av kokhet ånga, skriver brittiska The Express. De utforskades 2017 under ledning av Australian national university. Då upptäckte man hur ångan från vulkanen färdas genom isen och smälter tunnlar i ett nätverk av grottor på vägen.

Spår efter okänd organism

Enligt expeditionen var de här grottorna ljusa och kunde vara uppåt 25 grader varma vilket kan vara en förutsättning för liv.
– Du kan ha t-shirt där inne och vara rätt bekväm. Det är ljust vid grottmynningen och ljus strilar in djupt inne i en del grottor där istäcket är tunnare, säger Ceridwen Fraser, en av de tre forskarna bakom rapporten, till tidningen.

Dna-analyser av jordprover från grottorna har gett bevis för olika organismer som alger, mossa och små ryggradslösa djur. Det är inte ovanligt på Antarktis, men gruppen hittade också spår som inte har kunnat knytas till någon känd organism.

”Ny spännande värld”

– Resultaten gav en spännande glimt av vad som kan leva under Antarktis is, det kan även finnas nya arter av djur och växter.
De fann vid den här expeditionen inga omedelbara bevis för att några nu levande organismer levde under isen.

– Nästa steg är att undersöka grottorna närmare i jakt på levande organismer. Om de existerar öppnar det dörren till en ny spännande värld, säger Laurie Connell, en av de andra forskarna.