Två skadade i knivdåd på skola – pojke anhållen

Publicerad 2022-01-10

En tonåring misstänks för en knivattack på en skola i Kristianstad.

Enligt uppgifter till TV4 har den misstänkte koppling till gärningsmannen som attackerade en skola i Eslöv förra sommaren.

– Attacken skedde i anslutning till ett klassrum och det är flera elever som blev vittne till händelsen, säger Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef.

En pojke född 2005 och en vuxen person har skadats i ett knivdåd på NTI-gymnasiet i Kristianstad.

– Vi får in larmet vid 09.14 om att det skett en knivskärning inne på skolan. Två personer uppges ha fått skärskador, säger Filip Annas, presstalesperson för polisregion Syd.

En tonårspojke greps på skolan och misstänks nu för mordförsök.

Enligt uppgifter till TV4 har gärningsmannen koppling till den gärningsman som attackerade en skola i Eslöv förra sommaren.

Greps efter sju minuter

Polisen larmade till skolan 9.14 på måndagsmorgonen. Första skoldagen efter jullovet. Enligt larmet hade någon gått till attack och det fanns flera skadade.

Flera polispatruller ryckte ut till skolan med målet att hitta den misstänkte.

– Vi kunde genomföra gripandet sju minuter efter att larmsamtalet kom in. Själva gripandet har gått relativt lugnt till, säger Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef.

Samtidigt hittades en lärare i 55-årsåldern och en pojke född 2005 skadade i klassrummet där attacken ska ha skett.

Till en början bedömdes skadeläget som lindrigt för båda personerna, men senare under förmiddagen meddelade Region Skåne att pojken är allvarligt skadad.

Den misstänkte fördes från platsen och satt på eftermiddagen i inledande förhör. Han misstänks initialt för två fall av mordförsök, men både rubricering och antal målsägande kan komma att öka.

Brottsplatsen har spärrats av och polisen håller förhör med målsägare och vittnen. Polisen vill inte säga något om själva händelseförloppet, mer än att det hänt på skolan och i ett klassrum.

– Misstänkt sitter i förhör just nu och efter det kommer åklagare ta ställning till ett anhållande. Vi förstår att det finns ett oerhört intresse att ta del av detaljer i den här händelsen, men den präglas av strikt sekretess i det här läget, säger Anders Olofsson på polisen i Kristianstad.

”Kom in med musik i högtalare”

Enligt Dagens Nyheter ska dådet ha skett i ett klassrum.

– Han kom in i vår klass med musik i en högtalare och svart coronamask. Vi trodde först att det var ett prank. Sedan gick han mot läraren och började sparka, läraren backade från honom. Jag såg inte att hade en kniv men alla sa det, säger en elev till Dagens Nyheter.

– Sedan såg jag alla springa så jag sprang också ut. Vi vet inte vad som hände sen. Läraren försökte få ut oss och höll dörren, han hjälpte oss fast han var skadad.

Under kvällen uppger åklagaren att pojken anhållits.

– Vi lämnar inte ut uppgifter om vad hans inställning är, säger chefsåklagare Pernilla Åström till TT.

Statsministern: Bestörtning och ilska

Statsminister Magdalena Andersson (S) är bestört över dådet.

”Uppgifterna om de allvarliga händelserna på en gymnasieskola i Kristianstad fyller mig med bestörtning och ilska. Mina tankar går främst till drabbade och anhöriga, men också till elever och personal på den berörda skolan”, skriver hon på Facebook.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.
Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.