Salomea, 21, är rädd när hon går till synagogan: ”Finns alltid en risk”

Publicerad 2021-10-13

MALMÖ. Många av Salomea Gosenius judiska vänner har valt att flytta härifrån. Systern blev nerslagen när hon sa åt några killar som gjorde ”sieg heil” mot henne.

Trots att hon är rädd när hon går till synagogan har Salomea Gosenius, 21, bestämt sig för att bära sin davidsstjärna synligt.

– Jag är skyldig min morfars mor och de som dog i Förintelsen att visa min judiska identitet.

Det är tisdag, dagen innan konferensen Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Staden har tagits över av poliser, vitblå avspärrningsband längs centrala gator och polisbilar eskorterar svarta bilar med tonade rutor.

Stora grindar och betongsuggor har stängt av ett helt kvarter kring synagogan. Innanför avspärrningarna håller poliser och polisbussar vakt.

– Jag har aldrig känt mig så trygg när jag går till synagogan, säger Salomea Gosenius, 21, skämtsamt. Samtidigt är hon helt allvarlig:

– Det finns alltid en risk för judar.

Hon har uppmärksammat sin och andra judars situation i Malmö i flera år. Tidigare genom Instagramkontot for.b.juden. I dag är hon aktiv i församlingen i Malmö och i det judiska ungdomsförbundet.

”Alltifrån skämt till misshandel”

Hon säger att de fördomar och hat som judar här får uppleva börjar redan i skolan. Sårande skämt som övergår till grövre saker.

– De flesta som jag känner har blivit utsatta. Det är alltifrån skämt, mobbning till misshandel. Det gör att folk inte känner sig trygga att vara öppna med sin judiska identitet.

En rapport från Malmö stad bekräftar bilden. ”Jag hade typ ett litet gäng i klassen som heilade och drog judeskämt. Och de kom alla från olika bakgrunder, så det var verkligen av alla slag som höll på”, berättar en elev.

Hatet mot judar är också kopplat till staten Israel. När konflikten mellan Israel och Palestina blossar upp, förvärras även läget för Malmös judar, säger Salomea. Som i våras när konflikten i Sheikh Jarrah i Jerusalem fick Hamas att skicka raketer mot Israel, och som sedan ledde till flera dagar av israeliska bombningar mot Gaza.

Höll judiska identiteten hemlig

Salomea höll sin judiska identitet hemlig en stor del av sin uppväxt. Något som alla generationer i familjen gjort sedan Förintelsen.

– Jag har alltid blivit uppmanad att vara försiktig hemifrån.

Hennes egen syster blev nerslagen när hon sa ifrån till ett gäng killar som gjorde ”sieg heil”, den nazistiska hälsningen, mot henne på skolgården. Misshandeln skedde 2015, samma år som en vakt sköts ihjäl utanför en synagoga i Köpenhamn.

De två händelserna blev vändpunkten.

– Min morfars mor var en av få som överlevde Förintelsen. Hon klarade sig för att hon var blond och blåögd. Hon berättade inte för sina barn att de var judar förrän min morfar var 20 år och de flydde från Polen till Sverige.

– Jag är skyldig min morfars mor och de som dog i Förintelsen att visa min judiska identitet.

 ”Jag hade typ ett litet gäng i klassen som heilade och drog judeskämt. Och de kom alla från olika bakgrunder, så det var verkligen av alla slag som höll på”, berättar en elev i en rapport från Malmö stad.

”Vaccinera folk mot antisemitism”

I dag, onsdag, samlas mellan 350 och 400 delegater, politiker och organisationer på Malmömässan för att diskutera hur antisemitism ska motverkas och hur minnet av Förintelsen ska hållas vid liv när överlevarna snart inte längre finns kvar för att berätta.

– Det känns jättebra och viktigt. Och jag tycker att det är bra att alla världens ledare ska ha med sig åtaganden hem. Jag hoppas att de kommer med konkreta förslag och att de genomför dem.

Vad ska man göra, tycker du?

– Vi måste vaccinera folk mot antisemitism, och börja tidigt i skolan. Vi måste jobba mot fördomar och konspirationsteorierna. Framför allt i de mest drabbade städerna, som Umeå och Malmö.

Hon bär sin davidsstjärna synlig runt halsen. Trots att hon är orolig när hon går till synagogan. Skulle hon få bestämma skulle den ha regelbunden polisbevakning, inte bara den här veckan när höga politiker samlas här.

Hon berättar att många judar hon känner väljer att flytta från Malmö för att de känner sig otrygga här. Något som DN rapporterat om.

– De flesta i min ålder flyttar utomlands, till Israel eller någon annanstans för att plugga. Eller till Stockholm där det finns fler judar. Jag bor kvar nu, men kommer nog att flytta.