Protester i Iran får stöd av Trump

Publicerad 2020-01-12

Timmar efter att Iran erkänt nerskjutningen av flygplanet utbröt protester mot regimen.

Demonstranterna ropade slagord mot landets högsta ledare och möttes av tårgas.

”Jag står bakom er”, twittrar Donald Trump på persiska.

Efter tre dagar erkände Iran på lördagsmorgonen att landets militär skjutit ner det ukrainska flygplanet ”av misstag”.

Senare under dagen började bilder från protester mot regimen att spridas i sociala medier. Hundratals demonstranter samlades utanför Amir Kabir-universitetet nära USA före detta ambassad i huvudstaden Teheran.

De krävde att ayatolla Ali Khamenei, Irans högsta ledare, ska avgå och att de ansvarig för flygplansbeskjutningen ska åtalas, rapporterar bland andra CNN.

”Död åt diktatorn”, skrek vissa medan andra ropade att han Khamenei ska skämmas och lämna landet.

https://t.co/7fwiEErNh6

Uppgifterna om demonstrationen utanför universitet bekräftades av Irans halvstatliga nyhetsbyrå Fars som anses stå det mäktiga revolutionsgardet nära, uppger Reuters.

Enligt Fars rev demonstranterna också sönder bilder av toppgeneralen Qassem Soleimani som dödades i en amerikansk drönarattack den 3 januari.

Enligt radiokanalen Farda, som finansieras av USA, visar filmer i sociala medier hur demonstranterna möttes av tårgas. Farda uppger också att demonstrationerna spridits till flera andra iranska städer.

USA:s president Donald Trump twittrade på lördagskvällen ut sitt stöd till demonstranterna. Han gjorde det både på engelska och persiska.

”Till det modiga och sedan länge lidande folket i Iran: Jag har stått bakom er sedan jag tillträdde som president. Jag och min regering fortsätter att stå bakom er. Vi följer era protester noga och inspireras av ert mod”, skriver Trump.

Han kräver också att Iran släpper in observatörer från människorättsorganisationer.

”Det får inte inträffa ännu en massaker på fredliga demonstranter eller att internet släcks ner. Världen ser på.”

PODD Sköt Iran ner det kraschade flygplanet?

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily går vi igenom de nya uppgifterna om planet som störtade utanför Teheran i Iran. Kan Iran ha skjutit ner planet - har man i så fall gjort det medvetet eller av misstag - och hur påverkar det egentligen konflikten mellan USA och Iran. Gäst i avsnittet är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen