Anders Borg: Sverige har skött coronakrisen väl ekonomiskt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Före detta finansministern Anders Borg tycker att Sverige har skött coronakrisen väl ekonomiskt – men flaggar för kommande effekter på arbetsmarknaden.

I sitt sommarprat berättar han att regeringen inte gjorde tillräckligt efter finanskrisen 2008.

– Det är avgörande att det misstaget inte upprepas igen, säger han.

Den före detta finansministern Anders Borg debuterar som sommarpratare i P1. I hans program, som består till mesta del av just politik och ekonomi, berättar han sin syn på hur Sverige hanterat den ekonomiska smällen till följd av coronapandemin.

– Jag är inte epidemiolog utan ekonom. Jag har inte för avsikt att göra en bedömning av covid-19 som sjukdom. Min slutsats som ekonom är att Sverige har klarat coronan med betydligt mindre skadeverkningar på samhället och människors vardag. De länder som varit mest nedstängda kommer sannolikt uppleva den största nedgången av välfärden och den högsta arbetslösheten, säger han i sommarpratet.

Anders Borg pratar om hur Sverige hanterat ekonomin under coronapandemin i sitt Sommar i P1.
Foto: ANDREAS BARDELL
Anders Borg pratar om hur Sverige hanterat ekonomin under coronapandemin i sitt Sommar i P1.

”Regeringen och finansdepartementet har agerat snabbt”

Borg anser att regeringen i det stora hela skött den ekonomiska politiken väl under den inledande krishanteringen, genom att bland annat stötta företag som kunnat behålla anställda och bidragit med lånegarantier så att företag klarat sig.

– Regeringen och finansdepartementet har agerat snabbt och visat på vilja att ompröva när det blivit fel. Stefan Löfven och Magdalena Andersson har sökt breda samarbeten i riksdagen. Annie Lööf, Centerpartiet, och Nyamko Sabuni, Liberalerna, har deltagit i förhandlingarna och bidragit till att Sverige agerat klokt, säger han.

Anders Borg arbetar i dag som styrelseledamot, rådgivare och investerare i olika företagsgrupper. Han har hjälpt och följt bolag genom coronapandemin och anser sig därför ha förutsättningar för att bedöma hur samhället fungerat under krisen.

– Sveriges trovärdighet har aldrig ens diskuterats och än mindre ifrågasatts i de dagliga samtal jag haft med aktörer på de finansiella marknaderna runt om i världen, säger han.

Samtidigt menar Borg att flera andra länder tagit till drastiska politiska åtgärder för att hantera krisen.

– I många länder verkar populistiska politiker, inte minst för att visa handlingskraft, agerat väldigt vårdslöst. Detta är kanske första gången vi upplever en massiv kris, där bland annat missriktade politiska reaktioner och masspanik på sociala medier bidragit till att miljoner förlorat sitt arbete, säger han.

”Vi gjorde för lite för att reformera arbetsmarknaden”

Trots att Anders Borg anser att den inledande krishanteringen varit god, betonar han vikten av att hantera arbetslösheten och effekterna på arbetsmarknaden som coronapandemin kommer att leda till.

– Efter finanskrisen gjorde vi för lite för att reformera arbetsmarknaden. Det är avgörande att det misstaget inte upprepas igen, säger han.

Anders Borgs sommarprat släpps som podd klockan 07.00 och sänds i Sveriges Radio P1 klockan 13.00 onsdag den 8 juli.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Anders Borg är en av årets sommarvärdar i Sommar i P1.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN