Midsommar en hälsosam högtid

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5
Sill, jordgubbar och grillmat senare på kvällen. Vid midsommar håller vi på traditionerna vilket avspeglas i handels försäljningssiffror.

Fisk, färskpotatis och jordgubbar. Maten vi äter på midsommar hör till de mer hälsosamma festmåltiderna. Dessutom lyser godiset med sin frånvaro.

Svensk högtidsmat baseras på det klassiska smörgåsbordet, vilket betyder att vi till stora delar äter samma mat på jul, påsk och midsommar.

– Vi gör det för att vi gillar och vill ha det traditionella. Jag tror inte att midsommar är högtiden då folk svävar ut och väljer andra saker.

Midsommarmaten är varierad och egentligen ganska nyttig. En trevlig mathögtid, säger kostrådgivaren och kokboksförfattaren Ulrika Davidsson:

– Den stora fördelen till skillnad från jul och påsk är också att godis inte står i fokus. Många väljer i stället att avnjuta en god midsommartårta med färska bär.

De tre dagligvarujättarna Ica, Axfood och Coop står för cirka 90 procent av marknaden och vittnar samstämmigt om att det är sill, färskpotatis, lax, ägg, gräddfil, knäckbröd och lagrad ost som vi dukar upp på midsommarbordet. Hos Ica ökar exempelvis försäljningen av sill med 525 procent, gravad lax ökar med 484 procent och gräslök med 589 procent.

Egen sill

Vissa lokala variationer noteras dock i sillförsäljningen. I Norrland äter man gärna inlagd sill, i Skåne matjessill och på Västkusten löksill, enligt försäljningsstatisktik från Axfood. Och för att alla ska känna sig inkluderade i sillunchen har Coop i år tagit fram tre olika "sillar" där fisken är utbytt mot tofu.

– Det är ett sätt att plocka upp vegotrenden men ändå få de traditionella smakerna, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

Enligt Ulrika Davidsson är det också fler och fler som väljer att göra sin egen sill i dag.

– Det är trendigt att kombinera egna smaker och väldigt enkelt. Med den där feminuterssillen tar det ju verkligen bara fem minuter att göra en egen sill, säger hon.

Vitt och grönt

En annan reflektion som Ulrika Davidsson gör är att alkoholfria drycker är på stark frammarsch.

– Den här midsommaren kommer vi nog att se många alkoholfria ölsorter på borden som dessutom inte är så sockerstinna. Där har producenterna verkligen tagit fram bra produkter.

Allt fler verkar också hoppa över snapsen till sillen. Enligt Systembolagets statistik har försäljningen av kryddat brännvin minskat de senaste två åren.

Om sillen är given på lunchbordet är det grillat som gäller senare på kvällen. Enligt Coop fördubblas försäljningen av fläskkarré jämfört med en vanlig sommarvecka, men även här blåser det gröna vindar.

– Nytt för i år är att inslaget av vegetarisk mat kommer att vara mycket större. I stort sett alla grönsaker går att slänga på grillen och halloumi är till exempel ett populärt alternativ till biffen, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN