Kritik mot studenter: ”Det hånglas och kramas på fester”

Publicerad 2020-03-27

Studenter som Aftonbladet har varit i kontakt med vittnar om att många studenter struntar i myndigheternas rekommendationer för att undvika att coronaviruset ska sprida sig.

– Folk beter sig som idioter rent ut sagt. Det både hånglas och kramas på fester, säger en student som vill vara anonym.

På onsdagen gick Uplands Nation ut med ett meddelande på nationens facebooksida där man informerade att all verksamhet kommer att hållas stängd för en längre tid framöver.

Samma dag valde dock nationen att, via ett mejl som Aftonbladet har tagit del om, bjuda in samtliga av nationens medlemmar till landskap som kommer att hållas i Uplands nations stora festsal den 31 mars. Landskapet är nationens högsta beslutande organ med tre ordinarie sammanträden per termin.

– Även om det pågår en kris så är det på landskapet vi tar våra viktigaste beslut, och de finns många viktiga val vi behöver göra, säger Madelene Eriksson, förste kurator vid Uplands nation.

Är det inte risk för större folksamlingar?
– Nej, vi brukar sällan ha mycket folk, kanske 30–40 personer. I år har vi också möjliggjort att man ska kunna vara med digitalt. Det största problemet blir köbildningen kring röstningen, men det är någonting vi ska försöka lösa.

Efterföljande festen kan ställas in

I vanliga fall brukar landskapen avslutas med en gemensam fest, men Madelene Eriksson tror att den kan komma att ställas in.

– Det får vi se över. Vi har inte tagit något beslut om festen ännu, men den kommer vi nog att hoppa över.

Studenter som Aftonbladet har varit i kontakt med är kritiska till den inställning som många andra studenter, och nationer, verkar ha till coronakrisen.

– Folk beter sig som idioter rent ut sagt. Det både hånglas och kramas på festerna. Det är ingen som tar det här hotet på allvar, och jag tycker det är bedrövligt. De beter sig som bortskämda snorungar, säger en student som vill vara anonym.

Det låter väldigt allvarligt?
– Att samla så många studenter på ett och samma ställe känns extremt nonchalant i dessa tider, eftersom det förvandlar nationshusen till potentiella smittohärdar för covid-19. Se bara hur det gick i Italien. Beteendet går stick i stäv med alla rekommendationer som utgår från våra myndigheter.

”De är väl heller inte i riskzonen”

Madelene Eriksson, förste kurator på Uplands nation, tror att studenternas inställning till virushotet påverkas av regeringens mildare restriktioner.

– Jag kan inte uttala mig om studenternas åsikter, men de är väl heller inte i riskzonen. Om man ser på andra länder så har de betydligt hårdare restriktioner än vad vi har i Sverige, det kanske är därför man tar lite lättare på det här i Sverige, säger Madelene Eriksson.

Ingen bestämmanderätt över nationerna

Elin Wirman, kontaktperson för Kuratorskonventet, känner inte till uppgifterna.

– Det är ingenting som jag har sett i alla fall, men man kan ju heller inte se allt. Jag har svårt att tro att det skulle vara så, tvärtom har jag fått känslan att de flesta tar det här på allvar och att många väljer att stanna hemma.

Vad tycker du om att Uplands nation väljer att genomföra landskapet trots rådande situation?
– Vi har ingen bestämmanderätt över studentnationerna. Utan det är en riskbedömning som de själva gör, och som jag utgår i från att man också har gjort i det här fallet. Nu brukar inte den här typen av möten locka mer än kanske 30–40 personer, så det är inge stormöte det handlar om, säger Elin Wirman och fortsätter.

– Alla nationer ska hålla sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och det uppmanar vi alla studenter också att göra. Men visst, människor gör ju som människor vill.