Kongo-Kinshasa

Dödlig terrorräd i skuggan av ebolakris

Av: 

TT

NYHETER

Östra Kongo-Kinshasa är svårt drabbat av terrorattacker från en islamistisk terrorgrupp, samtidigt som ebolasmitta drabbar området.

Minst 19 personer har dödats i en ny massaker på civilbefolkning i området.

En islamistisk terrorrörelse misstänks ligga bakom dådet, enligt lokala myndighetspersoner och en FN-källa. Minst 14 av offren dödades med machete.

– Armén är redan på plats och jagar angriparna, säger Donat Kibwana, en lokal myndighetstalesperson.

Attentatet skedde i en tid då terrorsekten ADF genomför en slags hämndaktioner sedan den kongolesiska militären inlett en offensiv för att förinta gruppen.

Bett FN om hjälp

Före onsdagens dåd hade ADF mördat ett 70-tal civila i området. Regeringen har vädjat om hjälp och samarbete med FN:s fredsbevarande insats.

Civilbefolkningen har reagerat med ilska över myndigheternas oförmåga att stoppa terrordåden och en folksamling attackerade både stadshus och FN-byggnader i området. Sex civila uppges ha dödats i sammandrabbningar. På onsdagen sade FN att man utreder ett av fallen då en FN-soldat kan ha varit ansvarig för dödsfallet.

Ebola och mässling

Krisen förvärras av att regionen i Kongo-Kinshasa är drabbat av blödarfebern ebola, över 2 000 människor har avlidit av sjukdomen. Men på grund av säkerhetsläget har FN förflyttat en del av biståndsarbetarna från området.

– Lag och ordning måste återställas så att vi kan fortsätta vårt viktiga arbete, säger Christian Lindmeier, talesperson för Världshälsoorganisationen WHO som tar hem 49 hälsoarbetare från Beniområdet.

Kongo-Kinshasa har även drabbats av ett utbrott av mässling, som har krävt mer än 5 000 dödsoffer i år, skriver AFP.

– Utbrottet är ett av de största som vi har varit med om, säger Kate O'Brien på WHO I Genève. Hittills har 250 270 fall registrerats, varav 5 110 dödsfall.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka blommor och överraska någon med en vacker bukett - beställ här.

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Hjälparbetare i ebolakris tvingas lämna

ÄMNEN I ARTIKELN

Kongo-Kinshasa

Ebola

WHO