Läkare om övervikt och coronaviruset: ”Absolut en riskfaktor”

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-04-16

Folkhälsomyndigheten listar inte övervikt som en riskfaktor gällande coronaviruset.

Trots det finns det tecken på att den gruppen är överrepresenterad bland patienter som får intensivvård.

– Vi inom vården är övertygade om att övervikt är en stor riskfaktor. Allt, precis allt, talar för det, säger läkaren Mikael Sandström.

Folkhälsomyndigheten har listat en rad kategorier som anses ha ökad risk för allvarliga symtom vid coronasmitta.

Den främsta riskfaktorn är ålder, personer över 70 år är mest drabbade. Hög ålder kombinerat med underliggande sjukdomar är också en dålig kombination.

Utöver det säger Folkhälsomyndigheten att det är möjligt att personer med ”allvarlig njursjukdom, leversjukdom och personer med nedsatt immunförsvar efter transplantation eller till följd av medicinsk behandling också har ökad risk för ett allvarligare sjukdomsförlopp”.

Men övervikt nämns inte.

”Kanske inte vill skrämma upp folk”

Enligt Mikael Sandström, läkare på Lindesbergs lasarett och även känd som ”Soldoktorn” från Nyhetsmorgon i TV4, kan det här bero på att kunskapen om covid-19 är för liten.

– Men frågar man oss inom vården är svaret att det är mycket, mycket rimligt att överviktiga är en riskgrupp, säger han.

”Det är helt uppenbart att personer med övervikt tillhör en riskgrupp”,  säger Mikael Sandström.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är inne på samma linje.

– Med stor sannolikhet så är det här sant. Sambandet kanske inte är så starkt kopplat till just covid-19, utan mer till risker som alltid finns för överviktiga som behöver intensivvård, säger han.

– Jag tror inte att någon i vården blir förvånad över detta. Vi kommer analysera det här vidare och uppdatera vår information.

En orsak till att Folkhälsomyndigheten inte listar övervikt som en riskfaktor kan vara att myndigheten vill undvika att skrämma upp människor i onödan, menar Mikael Sandström.

– Även om det inte finns vetenskapliga fakta än är det helt uppenbart att personer med övervikt tillhör en riskgrupp. Exakt var gränsen går är det ingen som vet, men jag drar lite godtyckligt gränsen på ett BMI över 40, även om det givetvis kan vara lägre, säger han.

För lite fakta

Torsten Olbers, överläkare i kirurgi och professor vid Linköpings universitet, förstår att Folkhälsomyndigheten just nu inte klassar övervikt som en riskfaktor.

– Att alla med fetma har en ökad risk finns det ännu inte underlag för. Vi behöver mer kunskap, som med så mycket annat rörande coronaviruset, säger han.

Arkivbild.

Däremot finns det tecken på att åtminstone personer med hög fetma löper en större risk att drabbas svårt av covid-19.

– Mycket talar för att fetma kan vara en riskfaktor. Vi får många sådana indikationer från intensivvårdsavdelningarna. Men man kan inte bara för det säga att övervikt är en riskgrupp. Har man en lätt fetma och i övrigt är frisk finns det inget som tyder på det.

Drabbas svårare av vanlig influensa

Enligt Mikael Sandström vet man sedan tidigare att överviktiga personer drabbas svårare av både lunginflammation och vanlig influensa, samt att övervikt utgör en ökad risk när det kommer till narkos.

– Självklart är det samma sak gällande covid-19. Det är inget snack om den saken, säger han.

Föreningen Svenska intensivvårdsregistret samlar in data från inrapporterat  fall av covid-19 som hamnar på svenska intensivvårdsavdelningar. Till skillnad mot Folkhälsomyndigheten listar de fetma som en riskfaktor. 



PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen