Uteserveringar får kritik: ”Ett par klagomål”

Publicerad 2020-04-18

Fullt med folk som njuter i eftermiddagssolen på uteserveringarna vid Lilla Torg.

Vikten av hålla avstånd i coronatider lyfts gång på gång fram.

En del Malmöbor ser dock trängseln på uteserveringarna som ett problem.

– Vi har fått in ett par klagomål angående detta, säger Arvid Nordland, enhetschef vid kommunens miljöförvaltning.

Trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer har klagomål kring trängsel på uteserveringarna rapporterats i Malmö. Redan på skärtorsdagen informerade Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen, om att man kontrollerar serveringarna i innerstan och att det inkommit klagomål gällande flera platser i Malmö.

Frågan aktualiserades än en gång när Region Skåne hade presskonferens i torsdags.

– Det är restaurangernas eget ansvar att vidta åtgärder för att förebygga smittspridning i den miljön, sa Eva Melander, smittskyddsläkare, på presskonferensen.

Kommunernas arbete består av att informera restaurangerna, ha tillsyn och att komma med rekommendationer om åtgärder. Om verksamheterna inte tagit till sig av kommunens information kan Malmö stad vända sig till Smittskydd Skåne som kan fatta beslut om en tillfällig stängning.

”Svårt utifrån en bild”

– Vi känner också till att det sprids bilder i sociala medier från olika tillfällen och olika dagar. Vi har också fått in ett par klagomål angående detta, säger Arvid Nordland.

Att enbart dra slutsatser utifrån bilder på sociala medier kan bli missvisande.

– Det är svårt att utifrån en bild veta vad verksamheten gör, hur de arbetar utifrån att följa restriktionerna och hur de gör för att man ska köa eller sitta på uteserveringen på ett säkert sätt, säger Nordland.

Miljöförvaltningen har fått ett fåtal klagomål, men även andra förvaltningar inom Malmö stad och polisen har mottagit en del.

Klagomålen har främst kommit mot verksamheter på Lilla Torg och Möllevångstorget, även om klagomål på andra platser i Malmö också inkommit. Kring de övriga platserna har förvaltningen gett information och därefter har ingen klagat på restaurangerna igen.

Arvid Nordland.

”Måste sättas i relation”

– Det är inte många klagomål men de beskriver ganska breda problem över hela Lilla Torg eller hela Möllevångstorget. Man tycker det är många verksamheter som inte följer det. Så de är inte många till antalet men om någon inte tycker det funkar på Lilla Torg blir ganska många personer inblandade i varje ärende.

Johan Walterström, ägare till Moosehead Bar på Lilla Torg, har tagit bort två femtedelar av platserna på uteserveringen och även haft besök av miljöförvaltningen vilka godkänt det hela.

Han menar att det är fel att klumpa ihop hela torget eller alla Malmös restauranger.

– Man måste de se upplevda problemen i förhållande till hela branschen. Det är kanske en-fem restauranger i stan som ska sättas i relation till hur många som sköter sig. Sen måste det sättas i relation till andra samhällsfenomen, säger han och lägger till:

Tappat över hälften

– Det är lite fascinerande att man dömer ut ett helt torg och en hel bransch för några enstaka problem.

Många passade på att gå på aw på Lilla Torg på fredagseftermiddagen.

När det gäller den kritik som riktats mot trängseln på Lilla Torg menar Walterström att det till viss del kan handla om att man saknar information.

– Exempelvis får sällskap lov att sitta tillsammans. Är man då sex-åtta personer som sitter tillsammans kan det se ut som att man sitter tajt. Men beskedet vi fått från Folkhälsomyndigheten är att sällskap får sitta ihop. Man gör antagandet att de umgås privat i alla fall. Men ur en viss vinkel kan det se trångt ut.

Moosehead Bar har tappat 80–90 procent av försäljningssiffrorna under söndag-torsdag medan det på fredagar och lördagar gått ner med 50–60 procent.

Johan Walterström

Fler kontroller att vänta

– Bara de försäljningssiffrorna indikerar för mig att vi inte har fullt. Sen är det svårt att hindra folk som är i rörelse men trängsel och barhäng är inte aktuellt på mina krogar i alla fall. Och jag har inte sett det i någon nämnvärd omfattning hos någon annan heller.

Han pekar dock på att informationen från Folkhälsomyndigheten inte alltid är glasklar och öppnar upp för olika tolkningar.

– Det ger utrymme till ganska mycket tolkning. Vad säger att exempelvis miljöförvaltningens inspektörer har rätt tolkning? När det gäller antal meter (i mellanrum) står det inte direkt angivet. Det gör att det är svårt att tolka och göra rätt.

Hittills har miljöförvaltningen inte behövt kontakta Smittskydd Skåne och rekommendera de att stänga någon verksamhet i Malmö. Däremot kommer kontrollerna i Malmö att öka.

– Vi kommer börja göra mer egna besök på plats, utreda och om vi fortsatt får in klagomål se hur det funkar i praktiken, säger Nordland.